Elevii de la Șincai critică dur decizia Primăriei de a tăia din bursele elevilor: „Banii erau destinați pentru bursa elevilor și așa ar trebui să rămână”


Primăria Cluj-Napoca a decis tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul destinat burselor școlare. Lucru criticat dur de elevii clujeni, care precizează că în timp ce inflația este de 15%, Primăria nu doar că refuză să majoreze bursele, un lucru de altfel absolut necesar, ci de-a dreptul taie 1,1 milioane de lei din bugetul pentru acestea. 

În cadrul unei intervenții pe care a avut-o la ședința de Consiliu Local din data de 2 noiembrie, președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Mihnea Toma Morar i-a cerut primarului Boc să nu taie din bugetul burselor elevilor 1,5 milioane de lei. Elevul a punctat că bursele sunt afectate de inflație, iar fondurile ar trebui folosite pentru majorarea acestora, nu direcționate spre alte proiecte. 

Doresc să intervin pentru a vă împărtăși opinia unui elev, legată de tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul pentru bursele școlare, așa cum apare aceasta pe ordinea de zi. Bursele școlare sunt un drept pentru care elevii, între care și eu, au luptat constant în ultimii ani. Acestea au o mare importanță și sunt un instrument eficient al administrației locale pentru a sprijini elevii din medii defavorizate sau pentru a stimula elevii ce fac performanță academică. În contextul economic actual, caracterizat de inflație de circa 15%, bursele școlare sunt evident afectate. Puterea de cumpărare a burselor școlare a scăzut, ceea ce le face mai puțin eficiente în a ajuta elevii vulnerabili sau a stimula elevii performanți. 

Mulți elevi care au nevoie de sprijinul oferit de bursele școlare nu își mai permit acum să susțină aceleași cheltuieli pe care le făceau anul trecut. Nu mă îndoiesc că aceste lucruri vă sunt cunoscute, din acest motiv atât eu, cât și elevii pe care îi reprezint suntem extrem de dezamăgiți să constatăm că Primăria are de gând să taie 1,1 milioane de lei din bugetul alocat la începutul anului pentru bursă. Acești bani erau destinați pentru bursa elevilor clujeni și așa ar trebui să rămână. De aceea, aș vrea să vă propun ca fondurile pe care d-voastră le-ați alocat pentru burse și pe care acum vreți să le tăiați din buget, să fie folosite pentru a majora bursele școlare, astfel încât aceștia să recupereze din puterea erodată de inflație și să rămână un instrument relevant pentru sprijinirea elevilor. 

De-a lungul timpului am apreciat angajamentului Primăriei de a pune educația pe primul loc la Cluj și în numele colegilor pe care îi reprezint aș vrea să vă solicit să rămâneți consecvenți acestui angajament. Vă solicităm acest lucru cu atât cu atât mai mult, cu cât efortul financiar pentru a păstra bursele la un nivel relevant nu este unul major. Numărul burselor în plată e mult mai mic acum ca urmare a modificărilor legate de nota minimă de la care se acordă burse, iar banii există și sunt deja prinși în buget. Tot ce rămâne de făcut este să decideți să-i folosiți așa cum le-ați promis elevilor. Această propunere nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru o Primărie care pune educația pe primul loc.”, a spus Mihnea Morar.

Răspunsul primarului Emil Boc „a fost veșnicul clișeu al politicienilor: nu sunt bani”, a adăugat elevul pe pagina sa de Facebook, după încheierea ședinței. 

Emil Boc: „Ați bătut la uși deschise, știți foarte bine și d-voastră că nu se taie un leu din cuantumul burselor pe care le primesc elevii de la Cluj. La fel de bine sper că știți că bursele de la Cluj sunt printre cele mai mari din România, în timp ce alte primării de același calibru nu-și permit să finanțeze bursele, nici cele de excelență la nivelul la care finanțează Primăria Cluj-Napoca. Deci din această perspectivă, într-adevăr educația a fost, este și va fi o prioritate absolută pentru acest oraș. Noi am fost nevoiți la începutul anului să punem sume de bani acolo până când a venit Legea Educației care a stabilit exact care e procentul între guvernul național și guvernul local. 

Acum noi am spus că pentru anul viitor vom face o analiză exactă a bugetului cum vor arăta cheltuielile orașului. Au apărut cheltuieli neprevăzute pe care nu le-am știut la elaborarea bugetului, determinate de războiul din Ucraina, creșterea exagerată a prețurilor la toate contractele publice. Vreau să știți ca să se termine niște proiecte în Cluj trebuie să punem zeci de milioane de euro, luând bani din diverse capitole ca să putem plăti lucrările respective, ca să putem asigura gratuitatea elevilor la transportul public pe care Primăria o asigură sau transportul autobuzelor școlare. Trebuie să luăm bani ca să asigurăm gratuitatea acestui capitol, determinat de creșterea prețurilor la energie și lucrurile evident pot continua.

Unele voci spun însă că majorarea burselor ține de voință politică, căci bani există, iar pretextele invocate sunt doar scuze. Cert este că la etapa actuală, bugetul de funcționare a învățământului clujean are un excedent de 13 milioane de lei, Primăria economisind o sumă consistentă după trecerea centrului de creșe din subordinea Primăriei în subordinea Ministerului Educației. 

Bugetul de funcționare a învățământului are momentan un excedent de 13 milioane de lei, Primăria economisind o sumă consistentă după trecerea centrului de creșe din subordinea Primăriei în subordinea Ministerului Educației, care a preluat salarizarea personalului din domeniu începând cu această vară. Mai mult, numărul burselor în plată e mult mai mic acum, ca urmare a modificărilor legate de nota minimă de la care se acordă burse.”, a încheiat președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. 

Comentarii Facebook