Senatorul Cristian Lungu: Primăria Cluj-Napoca indiferentă la problemele locuitorilor, privații construiesc la liber


Senatorul Cristian Lungu (PMP) atrage atenția asupra fenomenului construcției abuzive de imobile, care a devenit o practică în Cluj-Napoca. Firmele private își înfig ciocanele în proprietățile asociațiilor de locatari fără a avea autorizație de construcție, spune acesta, iar Primăria ajută locatarii doar cu sfaturi: Dați-i în judecată, domnule!

Aceleași construcții neconforme care o dată au fost oprite, reapar după licitații, și de 10 ani, locatarii trăiesc în praf, poluare fonică și teama de a-și pierde căile de acces în blocuri. Acesta este și cazul Asociației de locatari de pe Calea Dorobanților, nr. 96, bl. 21, scara 1.

O firmă de construcții din București a trântit în batjocură o pancartă neconformă cu Ordinul 63/1998 privind obligația afișării la loc vizibil a panoului de identificare a investiției (care precizează faptul că datele trebuie să fie înscrise obligatoriu într-un panou de minim 60 x 90 cm, literele având o înălțime de cel puțin 5 cm, confecționat din materiale rezistente la intemperii și afișat la loc vizibil pe toată perioada lucrărilor; vederea de ansamblu poate fi: fotografie după machetă, o perspectivă sau o fațadă reprezentativă sau principală a investiției) în scopul realizării de împrejmuire teren pe strada Episcop Nicolae Ivan, nr. 9, Cluj-Napoca. Terenul împrejmuit însă cuprinde o mare parte din calea de acces aparținând de Calea Dorobanților, nr. 96, bl. 21, și deci nu există niciun drum de servitute pentru locuitorii scării 1 din blocul 21, Calea Dorobanților”, a declarat senatorul Lungu.

Cea mai gravă încălcare a acestei acțiuni de construcție este blocarea accesului localnicilor – în eventualitatea unei urgențe medicale, ambulanța sau autospeciala pentru pompieri nu are cum să ajungă la scara 1 a blocului nr. 21, susține liderul PMP Cluj.

Construcția care probabil nici măcar nu este autorizată încă de către primărie va fi ridicată în locul garajelor provizorii pentru care locuitorii au plătit timp de 10 ani chirie către Primăria Cluj-Napoca. Terenul a fost retrocedat de către Primăria Cluj-Napoca către proprietarul inițial, iar locuitorii blocului nr. 21 de pe Calea Dorobanților, nr. 96 au continuat să plătească chirie acestui proprietar. Proprietarul inițial a pierdut terenul, iar banca l-a scos la licitație. Firma de construcții a cumpărat terenul și a pus presiune asupra locatarilor să își demoleze garajele provizorii de bunăvoie sau contra unei sume de bani”, a mai precizat Cristian Lungu.

După ce locatarii au rămas fără garaje și locuri de parcare sunt împinși acum să trăiască fără drum de servitute și blocați între zidurile unor construcții aprobate de Primăria Cluj-Napoca în mod abuziv”, a conchis acesta. 

Comentarii Facebook