Miercuri 24 Aprilie

Senatorul Alexandru Cordos: Placuta lui Nicolae Iorga trebuie repusa pe statuia lui Matei Corvin

 

Senatorul PSD Cluj, Alexandru Cordos, ii cere premierului Emil Boc si ministrului Culturii, Kelemen Hunor, sa faca demersurile pentru ca placuta lui Nicolae Iorga sa fie repusa pe statuia lui Matei Corvin.

"Intelectuali de renume ai Clujului, dar si ai altor centre universitare din tara, solicita printr-un memoriu,  repunerea pe soclul statuii lui Matei Corvin, recent restaurata, a textului marelui istoric Nicolae Iorga, demontat la inceputul renovarii grupului statuar si care nu a mai fost montat dupa inaugurare. (...) Refuzul autoritatilor fata de chestiunea repunerii pe statuie a placutei cu textul lui Nicolae Iorga este inadmisibil, mai ales ca istoricului roman i se datoreaza salvarea de la distrugere sau izolare a acestui simbol al Clujului", a declarat Alexandru Cordos.

Senatorul PSD Cluj sustine ca "Guvernul are datoria morala si civica de a interveni si solutiona cat mai rapid aceasta divergenta. Fata de cele mentionate, stimate domnule prim- ministru, stimate domnule ministru, va intreb, ce masuri intentionati sa luati pentru repunerea pe soclul statuar a incriminatei placute si in ce orizont de timp?".

Alexandru Cordos face referire la scrisoarea deschisa semnata intre altii de un grup de academicieni clujeni: Camil Muresan, Horia Colan, Ioan Aurel Pop, Dumitru Protase, Nicolae Edroiu, Marius Porumb, Emil Burzo, dar si de profesorii universitari: Liviu Pop, Ioan Bolovan, Gheorghe Lazarovici, Teodor Vidan, Ironim Martian si Teodor Buhatiel, dar si de istoricii Gelu Neamtu, Nicolae Sabau si Ioan Chindris, pictorul Teodor Botis, medicul Traian Neamtu si scriitorii Constantin Zarnescu, Doina Cetea, Viorel Cacoveanu si Mariana Bojan, respectiv inginerul Liviu Hordoan.

De la Iasi, scrisoarea a fost semnata de directorul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol", Gheorghe Cliveti, si universitarii Dumitru Ivanescu, Silviu Vacaru, Andi Mihalache si Mihai Mirza.

 

Citeste si...

Dispute in jurul Statuii lui Matei Corvin! Intelectualii cer ca pe soclu sa fie repusa placuta cu textul lui Nicolae Iorga

Comentarii Facebook