Se face foarte greu DREPTATE! Un pod transformat în locuință va fi demolat la Cluj, după 7 ani de la emiterea hotărârii de instanță


Podul mansardat și vândut al unei construcții de pe strada Laterală, din Cluj-Napoca, urmează să fie demolată după 7 ani de la decizia instanței. 

Pe strada Laterală, vecinii s-au luptat cu un constructor care a făcut din două etaje aprobate trei etaje, ultimul fiind de fapt o mansardă ascunsă în pod. Adică un mic bloc. Ce trebuia să facă Primăria Cluj-Napoca era să readucă podul la starea inițială. 

Sentința de demolare a venit în 2014, dar Primăria Cluj-Napoca a motivat în presa din 2016 că ”a trimis (de doi ani) dosarul la un executor, având în vedere că proprietarul imobilul nu s-a conformat sentinței. Iar executorul, că, de mâine, va începe formalitățile cu firma angajată de primărie pe contract pentru desființare construcții fără autorizație. De ce, după doi ani? „Procedurile de executare sunt complexe, dar nici n-a existat stăruință din partea primărie”, spune executorul”, citat de actualdecluj.ro.

Pe strada Laterală nr. 16, pe o parcelă de 697 mp, erau în anii 2010 două case, una cu două etaje și alta numai cu parter. În 2008, proprietarii, familia Medan, au dezmembrat casa de două etaje cu terenul de sub ea, au cerut au separat 6 apartamente, au vrut să o mansardeze și să mai construiască un imobil cu demisol, parter si două etaje pe restul parcelei, în locul casei parter. Vecinii s-au luptat și, cu ajutorul prefectului, au desființat autorizația de construire emisă de Primărie, iar casa-bloc a rămas la două etaje, cu pod neconstruibil. 

Cînd au început lucrările, în 2011, proprietarul a supraînălțat podul și a făcut acolo o locuință, pe care a și vândut-o unei familii.

Acest pod este făcut din materiale inflamabile și este racordat la gaz curent și apa. Autoritățile nu își dau seama la ce suntem expuși noi vecinii, dar și celelalte 5 apartamente și o casă situate pe str Laterala 16 în cazul unei explozii. Vorbim de o mansardă ilegală care are peste 100 de mp, valorează bani și probabil de asta se încearcă eludarea unei sentințe definitive a instanței. În acest caz s-au făcut sesici de solicitări și primeam același răspuns, se ocupă executorul. Proprietarul n-are niciun interes să intre în legalitate, dar autoritățile trebuie să pună în aplicare o sentință definitivă. Este simplu de executat, într-o zi se desființează tot ce s-a construit ilegal și mansarda se transformă în pod nelocuibil conform destinației inițiale”, au spus vecinii.

Poliția locală s-a dus la locul șantierului, în 2011, și a constatat că autorizația nu a fost respectată. ”Proprietarul imobilului nu s-a conformat somațiilor motiv pentru care acesta a fost acționat în instanță de către municipalitate. Instanța a dat câștig de cauză Primăriei Cluj-Napoca dispunând aducerea la starea inițială a imobilului, în 2014. Având în vedere faptul că nici în urma sentinței judecătorești definitive imobilul nu a fost adus la starea inițială, dosarul a fost transmis, pentru executare, unui executor judecătoresc”, a informat Biroul Mass media al primăriei. 

Lucrările de demolare ar fi trebuit să coste, în 2014, 1,4 milioane de lei, dar nu au fost făcute pentru că legea în România poate fi folosită pentru a tergiversa orice. 

Știri de Cluj a urmărit subiectul și a aflat că, în 2019, s-a dat o sentință definitivă de demolare, după ce prima decizie a fost contestată. Din 2019 au trecut doi ani și numai acum Primăria o pune în aplicare. 

Din cauza faptului că debitorul nu s-a conformat de bunăvoie sentinței civile definitive, s-a formulat cerere de executare silită pentru imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Laterală nr.16 , dosarul fiind  înregistrat la Biroul executorului judecătoresc Vlad Aurelian  Liviu.

Arătăm faptul că s-a formulat contestaţie la executare soluţionată definitiv în iulie 2019.

În luna iunie 2021 s-au efectuat controale şi măsurători cu firma care a câștigat licitaţia pentru desfiinţarea  construcţiilor în baza hotărârilor judecătorești definitive, fiind efectuat control şi la acest imobil.

După efectuarea măsurătorilor se va încheia contractul subsecvent si se va proceda la desfiinţarea lucrărilor de construcții executate nelegal la acest imobil”, precizează Biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook