Sambata 30 Septembrie

Scrisoare virală a directorului Terapia Cluj către profesorii aflați în grevă: ”Nu se mai fabrica mai nimic în România și nu sunt bani!”


Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, a venit cu un punct de vedere referitor la greva profesorilor. Aceștia au protestat marți, 30 mai, în toată țara, inclusiv la Cluj-Napoca

Stimati Profesori, salariile Dumneavoastra sunt platite de performanta economiei noastre. Surprinzător, desi declarațiile venite din mediile politic și de afaceri privind economia noastra sunt extrem de optimiste, nu sunt bani pentru salariile Dumneavoastra. De ce oare?

Pentru ca suntem îndatorați până la 50% din PIB - România a împrumutat efectiv “în draci” – și pentru ca se apropie varfuri de plata, nu sunt bani pentru cresterile salariilor Dumneavoastra.

Pentru ca avem un deficit cronic de cont curent, adică nu sunt bani in conturi uneori nici macar pentru salariile din prezent, daramite pentru cresterea salariilor Dumneavoastra.

Pentru ca pana la 80% din cheltuielile publice se duc deja pe salarii si pensii, de unde sa mai fie bani in plus pentru cresterea salariilor Dumneavoastra?

Pentru că, în 2022, in conditiile in care economia a crescut din inflație, veniturile mari rezultate atunci nu au putut acoperi cheltuielile bugetare – deci nici vorba sa ramana bani pentru cresterea salariilor Dumneavoastra. Pentru ca, in 2023, in conditiile in care economia creste din consum de import, veniturile bugetare vor fi mai mici – deci si mai puține șanse sa ramana bani pentru cresterea salariilor Dumneavoastra.

Pentru ca s-au dat cu generozitate amnistii fiscale, facilități fiscale, alocatii, sporuri, deduceri, compensari, vouchere, etc., fără nici o justificare si fără ca aceste stimulente si ajutoare financiare sa aibă efect in economie pentru a produce bani in plus din care sa creasca salariile Dumneavoastra.

Pentru ca statul da ajutor financiar de miliarde de lei de-a valma în economie fără sa știe exact dacă aceste stimulente vor avea valoare adaugata si vor întoarce mai mulți bani la buget pentru a acoperi inclusiv cresterea salariilor Dumneavoastra.

Pentru ca avem o evaziune fiscală si o munca la negru estimate la 500 miliarde lei anual, adică bani care se duc in neant in loc sa fie colectați la buget si să susțină creșterea salariilor Dumneavoastra.

Pentru ca nu mai fabrica mai nimic in România, avem un deficit de balanta comerciala de peste 170 miliarde lei. Lipsa de specialisti si muncitori din fabrici, santiere, agricultura si servicii este atat de mare incat sansele de a redresa deficitul de balanta comerciala sunt minime, astfel incat nu are cum sa apara un surplus de bani din care sa creasca salariile Dumneavoastra.

Pentru ca – ha, ha! – s-au dat zile libere cu ghiotura si toata lumea s-a bucurat, inclusiv Dumneavoastra. Insa fiecare zi libera costa, cel putin teoretic, circa 7 miliarde de lei – pierduti inclusiv de la cresterea salariilor Dumneavoastra.

Pentru ca proiectele epice finantate din PNRR si din alte surse europene – inclusiv pentru modernizarea sistemului de invatamant – nu vor putea fi executate in termenele asumate din cauza deficitului de muncitori, ingineri, echipamente, materiale de constructii, deci nu vor intra mult mai multi bani in economie care sa permita cresterea salariilor Dumneavoastra.

Stimati Profesori, daca vreti sa aflati daca sunt adevarate si mai ales de ce au aparut si s-au complicat problemele descrise mai sus, cel mai bine este sa intrebati fostii Dumneavoastra elevi si studenti care astazi de ocupa de guvernarea Romaniei.

Sigur ca in final salariile Dumneavoastra vor fi crescute, se va gasi o solutie de compromis – va veni probabil prin taxa de solidaritate, cota progresiva, supraimpozitarea unor domenii, etc., adica se vor lua bani in plus de la cei care deja platesc si care sunt din ce in ce mai putin, punand si mai multa presiune pe performanta economiei. Problema se va muta de la Dumneavoastra la alta categorie profesionala care la randul ei va solicita cresterea salariilor si tot asa.

Toate aceste cresteri ale salariilor care in nici un domeniu, inclusive in privat, nu sunt bazate pe criterii de eficienta, nu doar ca vor pune presiune pe performanta economiei ci vor lovi din greu si in sistemul de pensii, care va intra in faliment in urmatorii zece ani cand incep sa intre la pensie decreteii – printre care se numara si 25% dintre Dumneavoastra”, a spus Dragoș Damian.

Comentarii Facebook