S-a ales praful de visul lui Boc de a le oferi clujenilor autobuze fără șofer. Știa primarul că a ”vândut” un fake news?


Clujul nu poate avea autobuze autonome, fără șofer, până când nu se schimbă legislația. Inițial a fost o știre extraordinară ”vândută” de primarul Emil Boc, dar apoi, când lucrurile au luat amploare, edilul a recunoscut că oricum legislația nu permitea cumpărarea acestor mijloace de transport.

Nu s-a renunțat la autobuzele autonome. Așteptăm schimbarea legislației, care să permită implementarea lor în România. E o piedică ce nu depinde de noi.

Legislația nu permite circulația lor. Suntem în negocieri cu autoritățile statului pentru a putea fi implementat proiectul. Sunt convins că și în România va fi acceptat acest lucru”, spunea edilul la o emisiune radio, la finele anului 2022. Cert este că povestea autobuzelor fără șofer a pornit tot de la Primăria Cluj-Napoca, deși se știa că acestea nu se pot cumpăra.

Oare Emil Boc știa de la început că legislația nu permite achiziția autobuzelor?

Având în vedere că vorbim despre un jurist de primă mână, primarul Emil Boc trebuia să știe că aceste autobuze nu pot circula în România, chiar și când a anunțat, acum câțiva ani, că va cumpăra autobuze autonome, dar nu a menționat acest lucru.

Clujul voia să cumpere nu un autobuz, ci 14, iar valoarea contractului era de 5 milioane de euro.

Ei bine, s-a organizat chiar și o licitație în aprilie 2021, dar în luna septembrie a fost anulată din cauză că ofertele depuse de cele două companii franceze au fost considerate inacceptabile şi/sau neconforme, aşa cum se arată în anunţul din SEAP. Licitația nu a mai fost reluată niciodată.

Dacă în România autobuzele fără şofer par mai degrabă de sfera SF-ului, în alte ţări astfel de vehicule autonome circulă deja. Este cazul unor oraşe europene precum Paris, Viena sau Lyon, în care prezenţa autobuzelor autonome a intrat în cotidian. Pe de altă parte, astfel de vehicule circulă şi în ţări ca Japonia, China sau Coreea de Sud.

Tot în 2021, povestea cu aceste autobuze a atins cote halucinante. Primarul Emil Boc a dezvăluit, la un post de radio, pe ce linie vor circula autobuzele autonome, fără șofer. Acestea ar fi trebuit să aibă chiar și o linie dedicată. ”Vrem să impunem, când apar autobuzele autonome, să fie o linie de la Polivalentă, zona centrală, Primărie, ANAF, Prefectură, în care să poți avea un mijloc de transport care să circule pe linie dedicată. Să lași mașina la Polivalentă, unde sunt 750 de locuri și să vii frumos în centru cu autobuzul autonom”, a precizat primarul Emil Boc.

Ei bine când promisiunile au atins cote prea greu de acceptat și coarda s-a întins prea tare, Primăria a anunțat că de fapt aceste autobuze nici măcar nu sunt legale în România.

Comentarii Facebook