Romania, impartita pe regiuni dupa harta din 1960-1968! Clujul va creste FOTO


Romania ar urma sa fie organizata pe regiuni care vor purta numele celor mai importante judete din tara. Tinutul Secuiesc ar putea sa fie divizat si Covasna trecuta sub autoritatea Brasovului.

Noua varianta a reorganizarii este pregatita de PDL ca un compromis pentru UDMR, scrie Gandul. Delimitarile teritoriale existente acum vor fi sterse si retrasate, dupa modelul aplicat in Romania in perioada 1960-1968.

Daca proiectul va fi pus in practica multe judete ar disparea si vor fi create 14 regiuni. Spre exemplu, judetul Alba ar fi impartit intre Cluj si Hunedoara, partea de est a Salajului ar trece in componenta Crisanei, iar cea vestica in granitele Clujului. Brasovul ar cuprinde judetele Sibiu si Covasna, in timp ce Bacaul ar primi autoritate asupra Neamtului. S-ar reinfiinta regiunile istorice Banat, Maramures si Oltenia, iar Moldova ar fi impartita in doua regiuni: una care va cuprinde Iasi, Neamt, Suceava si Botosani, cu capitala la Iasi si o a doua care se va intinde pe teritoriul judetelor Bacau, Vaslui si Vrancea, cu capitala la Bacau, precizeaza Gandul.

Tinutul Secuiesc ar urma sa fie divizat: Harghita si mare parte a Muresului vor forma o regiune, iar Covasna ar putea trece la Brasov. Daca ideea nu va fi pe placul UDMR, s-ar putea apela la recunoasterea ca entitate culturala a Tinutului Secuiesc, dincolo de granitele administrative ale regiunilor.

Dezbaterile in coalitie pe marginea acestui proiect urmeaza sa aiba loc pana in 1 noiembrie.

Comentarii Facebook