Remus Lapusan: Comasarile spitalelor sunt ilegale si neprofesionsite


Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, a declarat ca procesul de comasare a spitalelor "s-a facut in graba si neprofesionist".

Lapusan sustine ca in cursul anului 2010: 3 echipe conduse de secretarii de stat au evaluat in doua saptamani, cate 150 de spitale, adica 10 spitale pe zi.

"Probabil in acest tip de evaluare au fost incluse si spitalele din Campia Turzii, Gherla si cel de Boli Infectioase din Cluj-Napoca. Comasarile de spitale nu au nici o logica legata de calitatea actului medical, raspunzand doar unor interese economice ale guvernantilor: centralizarea achizitiilor, interese imobiliare, influenta la nivel local", a precizat Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj.

Presedintele PSD Cluj sustine ca Ministerul Sanatatii ar fi trebuit sa consulte autoritatile locale inainte de comasare.

"Este important de stiut este faptul ca din cele 182 de spitale propuse restructurarii peste 95% au fost transferate autoritatilor locale, astfel incat ministerului Sanatatii nu-i mai revine decat sarcina de control a acestor unitatii.

Asa intelege actuala putere sa faca descentralizarea.

Conform legislatiei in vigoare desfiintarea, infiintarea sau reorganizarea acestor unitati nu se poate face DECAT de autoritatea locala careia ii apartine. Ministrul NU poate modifica destinatia acestor unitati din proprie initiativa. El poate dispune doar de spitalele din subordinea directa.

Deci este esentiala solicitarea autoritatilor locale, in absenta ei totul este ilegal.

Fiecare din unitatile care urmeaza sa fie desfiintate deserveste cel putin cateva zeci de mii de oameni care vor ramane fara posibilitatea de a avea servicii medicale. Spre exemplu, Spitalul Municipal Campia Turzii deserveste o populatie de aprox. 60 mii de locuitori in care se regasesc si cetateni ai comunelor Viisoara, Luna, Triteni, Ceanu Mare, Frata, oameni care prin aceata masura sunt obligati sa faca zeci de kilometri in plus pentru a accesa un serviciu medical
", a mai afirmat Remus Lapusan.

Solutiile propuse de PSD sunt: revigorarea medicinii in rural, obligarea autoritatilor locale sa se implice in sustinerea acestor unitati si in gasirea de masuri pentru stimularea personalului sanitar si alocare de fonduri de la Ministerul Sanatatii.

Comentarii Facebook