Referendum pentru revenirea la denumirea de Cluj a municipiului Cluj-Napoca. Sunteți de acord?

 

Fostul suprefect al Clujului, Gyorke Zoltan, a solicitat Consiliului Local Cluj-Napoca să organizeze un referendum local prin care oamenii să voteze dacă vor să se revină la denumirea Cluj.

 

Gyorke Zoltan, în numele unor cetățeni, a depus, în 2014, mai multe solicitări Primăriei Cluj-Napoca prin care a cerut să se revină la vechea denumire a orașului. 

 

Primarul Emil Boc le-a răspuns în 5 septembrie 2014 că revenirea la vechea denumire nu este oportună și ”nu reprezintă în acest moment o prioritate pentru administrația locală”. 

 

Grupul de inițiativă cere abrogarea Decretului Consiliului de Stat nr. 194 din 16 octombrie 1974 privind atribuirea denumirii Cluj-Napoca municipiului Cluj, emis de Partidul Comunist Român.

 

Municipalitatea a motivat că schimbarea denumirii localității ar presupune schimbarea tuturor actelor de identitate, conform dispozițiilor art 19 din OUG nr 97/2005. ”Identificarea de către dvs. în denumirea Cluj-Napoca a unei viziuni voluntariste ceaușiste reprezintă strict un punct de vedere ce vă aparține. Din cunoștințele noastre, denumirea Napoca datează dintr-o perioadă anterioară celei comuniste și nu poate fi asociată cu aceasta așa cum insinuați”, le-a răspuns Boc celor din grupul de inițiativă.

 

Numele ”Napoca” a fost adăugat Clujului de Ceaușescu. Citește stenograma ședinței în care s-a luat DECIZIA

----------------

UPDATE

 

Consilierii locali au dezbătut inițiativa grupului reprezentat de Gyorke Zoltan în ședința de luni după-amiaza. PNL și PSD a votat pentru respingerea ei și pentru menținerea denumirii de Cluj-Napoca. Consilierii UDMR s-au abținut de la vot.

Comentarii Facebook