Rectorii primesc dreptul la funcții politice

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atacă Guvernul României, acuzându-l că a abuzat de atribuțiile sale și a dat undă verde politizării universităților.

 

Aceste lucru se face prin Ordonanța de Urgență nr. 92/2012, prin care se elimină din Legea Educației Naționale (LEN) incompatibilitatea funcţiei de Rector al Universităţilor cu funcţiile de conducere sau demnitate publică și cu funcțiile de conducere într-un partid politic. Fac excepție funcțiile de Ministru și de secretar de stat, pentru care Rectorul este obligat să se autosuspende din funcție.

 

ANOSR consideră că prevederile Legii Educației Naționale erau oricum mult prea permisive cu privire la amestecul politicului în universități. Eliminarea totală a oricărei pârghii de control este inadmisibilă pentru o autonomie reală a mediului academic și pentru credibilitatea universităților în societate.

 

Reprezentanții studenților consideră că Guvernul a profitat de necesitatea reală a adoptării unor modificări ale Legii Educației Naționale pentru a schimba după bunul plac, fără argumente, fără o urgență reală și fără consultarea partenerilor sociali orice a dorit, ridicând semne serioase de întrebare cu privire la constituționalitatea acestui demers.

 

Pe lângă incompatibilități, ordonanța de urgență le mai permite profesorilor ca după vârsta de pensionare să rămână titulari, să ocupe funcții de conducere în universități și să conducă doctorate (fără cotutelă). Totodată, numărul de studenți-doctoranzi coordonați de un profesor nu mai este limitat prin lege.

 

Solicităm Parlamentului României să respingă toate modificările care nu reprezintă o urgență făcute prin OUG 92/2012, în special cele care fac referire la incompatibilitățile și limitările aferente ocupării unei funcții de conducere și control. 

 

Nu este prima încercare din acest an de eliminare a incompatibilității funcției de Rector cu funcții politice. În luna Septembrie un proiect elaborat în acest sens de trei parlamentari a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Și atunci, ANOSR a reacționat și a solicitat Senatului României respingerea proiectului!

 

Prin această Ordonanță de Urgență sistemul de învățământ superior este aruncat în epoca de piatră a bătăliilor politice. Cum putem avea oare încredere în opiniile ”științifice” ale unui Rector, pe teme de interes pentru societate, dacă acesta are o funcție politică în timpul exercitării mandatului? Sau cum vom putea să știm dacă o părere exprimată ca Rector va fi cu adevărat poziția universității și nu o preferință de partid? Politicul nu are ce căuta la nivel înalt în universități. Parlamentul României trebuie să corecteze această gravă eroare dacă ține la viitorul și la credibilitatea educației!”, a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Comentarii Facebook