Reabilitare linie de tren Cluj-Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria: CFR a semnat contractele pentru supervizarea lucrărilor și pe loturile 1 și 2


CFR SA a semnat ultimele două contracte pentru consultanţă și supervizare pe tronsoanele Cluj-Napoca - Aghireş și Aghireş - Poieni, aferente obiectivului de investiții „Electrificarea și Reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihor”.

CFR Infrastructură a semnat contractele pentru supervizarea lucrărilor de modernizare și pe primele două loturi ale Magistralei M 300 Cluj-Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria, toate cele opt contracte pentru consultanță pe liniile Caransebeș – Timișoara – Arad și Cluj – Oradea fiind atribuite, a transmis marți compania CFR Infrastructură. Consultanța pentru loturile 3 și 4 ale Magistralei 300 este asigurată de Egis.

Cele două contracte au o valoare de aproape 30 de milioane lei. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA și Asocierea S.C. AREX LIDER COMPANY S.R.L., S.C. BAICONS IMPEX S.R.L. și 3TI PROGETTI ITALIA-INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A au semnat ultimele două contracte, în valoare totală de 29.142.313,18 lei, fără TVA, pentru CONSULTANȚĂ și SUPERVIZARE pe tronsoanele CLUJ NAPOCA – AGHIREȘ (lotul 1) și AGHIREȘ – POIENI (lotul 2), aferente obiectivului de investiții „ELECTRIFICAREA și REABILITAREA liniei de cale ferată CLUJ NAPOCA – ORADEA – EPISCOPIA BIHOR”. Consultanța și supervizarea etapelor de proiectare și execuție lucrări se vor realiza pe intervalul de stații CLUJ NAPOCA – AGHIREȘ – POIENI, în lungime totală de 66,94 km, de la km 500+749 – km 531+160 (lotul 1), respectiv km 531+160 – km 567+690 (lotul 2), iar durata totală estimată a serviciilor prestate este de 103 luni, pentru fiecare. Valoarea contractelor de consultanță și supervizare pentru LOTUL 1 CLUJ NAPOCA – AGHIREȘ este de 13.383.766,55 lei, fără TVA, iar pentru LOTUL 2  AGHIREȘ – POIENI este de 15.758.546,63 lei, fără TVA”, arată CFR Infrastructură.

Contractul pentru reabilitarea/electrificarea primului lot a fost semnat în decembrie 2022 cu Asocierea Alstom – Arcada iar pentru lotul 2 Arcada este lider în asociere.

Magistrala feroviară dintre Cluj-Napoca, Oradea şi vama cu Ungaria are o lungime de 166 de kilometri, mai multe poduri au o durată de viaţă depăşită (peste 100 de ani), starea generală este de degradare cu alunecări de teren, iar instalaţiile au o pronunţată uzură fizică şi morală, fiind la limita critică de încadrare în condiţiile tehnice, notează Ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare a proiectului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Singurul lot încă neatribuit dintre cele opt mari contracte feroviare finanțate prin PNRR este Lotul 1 al Magistralei 100 Caransebeș – Timișoara – Arad.

Comentarii Facebook