Psihologul clujean Daniel David face o cercetare despre romani și proteste: Guvernul PSD a starnit ”Romania viitorului”

 

Psihologul clujean Daniel David face o cercetare despre romani și protestele din ultimele 8 zile. Concluzia este că Guvernul PSD a starnit ”Romania viitorului”, iar politicienii care nu văd acest lucru vor fi învinși de istorie.

 

Daniel David este coordonatorul unei cercetari ”Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor”.

 

Daniel David a explicat, într-un interviu HotNews.ro, că ”Romania prezentului - concentrarea puterii/individul colectivist - este reprezentata mai ales de generatia seniorilor, aproximativ jumatate din generatia de mijloc si un procent mic din generatia tanara, este mai putin activa social, dar mai disciplinata la vot. Aceasta Romanie vede schimbarea/viitorul ca pericol! "Romania viitorului"- descentralizarea puterii/individual autonom- este reprezentata de majoritatea tinerilor, aproximativ jumatate din generatia de mijloc si o parte din seniori (vezi exemplu ilustrativ din aceste zile al filosofului Mihai Sora). Aceasta Romanie vede schimbarea/viitorul ca oportunitate! Cele doua grupuri sunt echilibrate ca numar, dar inca domina usor procentul celor care formeaza "Romania prezentului". Dincolo de aderare, integrarea noastra eficienta in UE depinde de intelegerea acestor lucruri si de constructia in comun a "Romaniei viitorului". Asadar, un factor politic responsabil trebuie sa integreze cele doua "Romanii", fiecare avand rolul sau important in istoria acestei tari, nu sa le antagonizeze pentru beneficiul propriu.

 

Guvernul PSD a starnit "Romania viitorului", atacand-o in valorile ei fundamentale! Intr-adevar, de la incheierea alegerilor PSD-ul a comunicat mereu ca "ei au acum puterea" (au concentrat puterea) si, prin modul in care au luat decizii, au invalidat valorile emancipative ale indivizilor autonomi (ex. consultare/transparenta), promovand ideea de colectivism ("doar noi si ai nostri!"). De aici reactia vehementa a "Romaniei viitorului", asa cum am spus, mai vizibila si activa social”.

 

Întrebat cum se explică apatia unei mari parti din electorat, la alegerile din decembrie, Daniel David a spus că ”cei care reprezinta "Romania viitorului" au crezut ca paradigma este deja schimbata si lupta este deja castigata. Au subestimat insa forta, numarul si determinarea politicienilor capabili sa antagonizeze cele doua "Romanii", in beneficiul propriu. Altfel spus, in sine, "Romania prezentului" nu este o problema, ea putand evolua in mod natural in "Romania viitorului". Problema este insa reprezentata de politicienii care antagonizeaza "Romaniile", in beneficiul propriu”. 

 

Acesta a explicat că ”politicienii care se opun "Romaniei viitorului” sunt deja, fara sa stie, invinsi de istorie. Opozitia lor poate amana inevitabilul, dar nu poate bloca drumul Romaniei spre modernizare. Un guvern responsabil ar trebui sa uneasca cele doua "Romanii", acum in preajma Centenarului Unirii! "Romania prezentului" nu ar mai trebui speriata de politicieni cu incertitudinea viitorului, ci ar trebui incurajata sa devina partea a modernizarii Romaniei, viitorul trebuind prezentat nu ca un pericol, ci ca o oportunitate. Speram ca un premier tanar ca Grindeanu sa faca asta, astfel incat "Romania normala" sa se instaleze intr-un ciclu electoral, nu sa trebuiasca sa asteptam inca o generatie, pana cand cei care azi au 20 de ani vor ajunge la 40 de ani sa determine in mod natural profilul psihocultural modern al Romaniei. Din pacate, pentru PSD se pare ca "Romania normala", nu este "Romania viitorului"!”.

Comentarii Facebook