Vineri 19 August

PSD Cluj propune un referendum: populatia sa stabileasca daca vrea sa manance sau nu plante modificate genetic

Vicepresedintele PSD Cluj, Ilarie Ivan, fost sef al Directiei Agricole, sustine ca ar fi necesar un referendum prin care populatia sa stabileasca daca vrea sau nu sa consume organisme modificate genetic (OMG).

 

"Sunt cercetatori din intreaga lume care trag semnale de alarma. Unii sunt luati in serios, altii nu. Franta, Austria, Ungaria au interzis OMG-urile. Alte tari planteaza mai departe. Aceste lucruri ar trebui dezbatute. Ar trebui facuta o analiza a riscului. Poate ar trebui un referendum prin care sa hotarasca populatia daca vrea sa manance OMG sau nu. Dar iata ca politicul prin gura d-lui Tabara si a unor cultivatori a hotarat: populatia din Romania vrea OMG, deci cerem derogari la UE", se arata intr-un comunicat semnat de Ilarie Ivan.

 

El sustine ca plantele modificate genetic, acceptate de ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, dau avantaje pentru agricultori si comercianti, dar nu si pentru consumator. "Am fost mirati sa constatam solicitarile d-lui Tabara catre UE, de a cultiva plante modificate genetic in Romania si ne-am exprimat public dezacordul... Am fost si mai mirati sa constatam ca pe site-ul ministerului se afla un comunicat de presa care "penalizeaza" opinia noastra. De aceea il informam pe d-l Tabara si pe toti cititorii ca OMG sunt creatii artificiale la care lumea este in general reticenta din mai multe motive. Prin modificare genetica, plantele au devenit rezistente la pesticide (soia la glifosat), la unele boli si daunatori (porumbul la viermele sfredelitor, cartoful la gandacul de Colorado). Dar problema este ca aceste plante modificate dau avantaje agricultorului (rezistenta la boli, secete, frig si profit mai mare) si comerciantului, dar nu si consumatorului", mai spune vicepresedintele PSD Cluj.

Comentarii Facebook