Duminica 28 Aprilie

PROTEST pentru demiterea ministrului Sănătății, la Cluj: „Vrem spitale, nu pensii speciale!”


Vineri, 15 septembrie, de la ora 15:00, se anunță un protest în Cluj-Napoca, la Prefectura Cluj, pentru demiterea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care a pierdut 740 de milioane din PNRR pentru spitale. 

Amintim că, România a pierdut bani europeni nerambursabili din PNRR pentru spitale. Așa că șase dintre acestea, aflate inițial pe lista pentru finanțare, vor face lucrările programate cu fonduri împrumutate de la Banca Europeană de Investiții. Ceea ce înseamnă costuri suplimentare, pentru că banii trebuie returnați cu tot cu dobândă. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a vorbit despre solicitarea sa către Ministerul Sănătății de a înlocui proiectele neviabile pe capitolul sănătate (cele 6 spitale scoase din PNRR) cu spitalele Clujului care așteaptă finanțare: Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant Multiorgan, însă fără rezultate.

În locul acelor spitale pe care le-au scos din listă, pentru că nu și-au făcut treaba și nu au ajuns într-o fază atât de avansată, existând riscul să nu poată fi realizate, am cerut să fie introduse aceste două spitale pe lista PNRR. Guvernul a decis să nu facă asta, la nivelul ministerului, ci mai degrabă să înlocuiască și să mute acești bani spre altă direcție. Aș fi dorit acești bani să rămână la sănătate și aș fi ales cele mai mature proiecte din țară, oricare sunt ele, indiferent că sunt sau nu la Cluj”, a declarat Alin Tișe. 

USR Cluj va găzdui protestul de vineri de la Cluj pentru demiterea ministrului Sănătății: „DEMISIA RAFILA! Vrem spitale, nu pensii speciale”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat în 11 septembrie, că şase spitale au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 "Sănătate" cu 26% (740 milioane de euro), însă vor primi finanţare cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), începând din luna octombrie.

Comentarii Facebook