Propuneri către Primăria Cluj-Napoca pentru a rezolva criza locurilor din creșe: Lumea nu stă în loc datorită Covid 19!


Clujul va avea probleme cu creșele și în acest an, pentru că s-a făcut puțin spre deloc pentru acest domeniu, avertizează Adriana Cristian, candidat USR pentru Consiliul Local Cluj-Napoca. 

Cristea atrage atenția că urmează înscrierea la creșe și grădinițe, dar se știe numai programul de înscrieri, ”nu știm dacă acestea se vor putea face și online cum ar fi normal sau dacă presupun cozi la înscriere cum era și până acum.

Mai știm și că avem aceleași probleme ca anul trecut, că nu s-a schimbat nimic, că locurile vor fi insuficiente și anul acesta, dar asta nu ne mai surprinde pentru că ne-am obișnuit deja. Anul trecut administrația clujeană promitea că va acorda ajutor financiar familiilor ce nu au prins un loc la creșă, acest lucru nu s-a întâmplat. Suntem însă chiar înainte de începerea înscrierilor într-un an nou așa că suntem anunțați că anul acesta vor fi alocate aceste fonduri de ajutor pentru cei ce știm deja că nu vor prinde un loc.

Sincer, ca părinte, aș fi vrut mai degrabă să știu că administrația publică a făcut tot ce i-a stat în putință să rezolve problema creșelor și grădinițelor din oraș. Mi-ar fi plăcut să știu că e o echipă dedicată care lucrează pentru soluționarea acestei probleme și că ni se va prezenta planul pe 5 ani în care aceasta problemă va fi definitiv rezolvată. Aș vrea să văd că s-au identificat toate spațiile unde se vor construi noile creșe și grădinițe, cu prioritate în zonele în care sunt insuficiente (distribuția în oraș e total haotică) și nu doar că ni se vor promite niște bani pentru a ni se închide gura”. Candidata USR susține că banii oferiți sunt infimi față de sumele cerute de bone, sume ce încep de la 1.500 - 2.000 de lei.

Aceasta a expus și propunerile pe care le-a făcut deja în 2019 (fără a fi ascultate), în Consiliul Local, pentru a rezolva pe termen scurt, mediu și lung criza locurilor din creșe, dar și locurile uneori puține din grădinițe.

  • Construcția de creșe modulare pe structură ușoară ca soluție temporară ( de luat în calcul și în contextul COVID în care la toamnă nu se vor deschide creșele și grădinițele sau pentru extinderea spațiului)
  • Program mini-creșă (de luat în calcul și în contextul COVID în care la toamnă nu se vor deschide creșele și grădinițele). O bonă ce îngrijește 4,5 copii într-un spațiu corespunzător, auditat. Sistem implementat în mai multe țări din Vest.
  • Oferirea unor subvenții pentru firmele care amenajează în regim privat creșe sau grădinițe în incintă
  • Prioritizarea investițiilor în infrastructură pentru copii. Într-un an trebuie să se identifice toate spațiile disponibile și să se scrie proiectele pentru obținerea finanțării.Orice ansamblu de locuințe, sau crearea unui cartier nou trebuie condiționat de existența unor creșe, grădinițe și școli primare.

Comentarii Facebook