Propunere inedită la Cluj-Napoca: transport gratuit în comun, cu biletul de tren. Boc: Ar fi posibil abia după terminarea proiectului trenului metropolitan


Persoanele care vin în Cluj-Napoca cu trenul vor putea tranzita orașul, cu mijlocalele de transport în comun din oraș, pe baza biletului de tren, dar doar după finalizarea proiectului trenului metropolitan, declară primarul municipiului Cluj-Napoca.

Totul a pornit după ce un clujean a propus, în mod anonim, ca orice persoană care ajunge în Cluj-Napoca cu trenul să poată circula gratuit cu mijloacele de transport în comun, pe baza biletului emis de CFR. Această propunere a fost înaintată pe platforma de sesizări a Primăriei Cluj-Napoca, MyCluj (o aplicație destinată clujenilor).  

Cum să popularizezi „mersul cu autobuzul”

Pentru a populariza și a favoriza folosirea transportului în comun, Primăria Clj-Napoca, respectiv Compania de Transport Public (CTP) Cluj, ar trebui să ofere persoanelor care ajung cu trenul în oraș posibilitatea de a beneficia de gratuitate pe toate transporturile publice din municipiu, pe o perioadă determinată de timp (ex o oră de la coborârea din tren) pe baza biletului CFR cu care au călătorit, declară clujeanul.

O sugestie pentru favorizarea transportului public: Cei care ajung cu trenul în oraș să beneficieze de gratuitate (pe baza biletului de tren, pe o perioada de timp limitata, de exemplu o oră) pe mijloacele de transport în comun din oraș”, explică acesta.

Ce spune primarul Emil Boc despre această inițiativă

Primarul Emil Boc a explicat, pentru Monitorul de Cluj, că această variantă va fi posibilă doar după finalizarea proiectului trenului metropolitan. Ideea propusă de clujean i-a surâs edilului, însă, acesta încă nu s-a pronunțat în legătură cu aceasta. Odată cu finalizarea marilor proiecte de infrastructură de transport din municipiu, clujenii vor putea circula cu trenul, metroul și mijloacele de transport în comun – autobuze, troleibuze, tramvaie – pe baza unui bilet de călătorie universal, idee care seamănă în esență cu cea propusă de clujean, spune edilul.

Proiectul trenului metropolitan 

Trenul metropolitan, alături de metrou, centura metropolitană, legarea Clujului la Autostradă prin Mărtinești și pasajul peste calea ferată de pe Tăietura Turcului sunt proiecte prioritare pentru Primăria Cluj-Napoca și în 2022, a afirmat primarul Emil Boc la începutul anului. În acest sens, municipalitatea a semnat un protocol de colaborare cu Primăria Florești și Ministerul Transporturilor,  pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești. Traseul va avea 21 de kilometri, 19 stații, iar lucrările de bază ar trebui încheiate până în anul 2026.

În privința proiectelor mari, metroul – vom încheia cu Floreștiul un protocol prin care comuna Florești va mandata, în calitate de beneficiar, Primăria Cluj-Napoca pentru a demara și derula procedurile de licitație în vederea realizării acestui obiectiv. Termenul pentru încheierea acestuia este de 17 ianuarie 2022, va trece în consiliul local, după care vom lansa licitația de realizare a metroului. Anul 2022 este anul de lansare a licitației, după finalizarea tuturor procedurilor cu ministerul Transporturilor, care este ordonatorul principal de credite, cu comuna Florești și cu Cluj-Napoca, beneficiarii acestui proiect”, a declarat primarul Emil Boc, la începutul anului 2022.

Finalizarea studiului de fezabilitate și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru trenul metropolitan vor avea loc anul acesta, a spus primarul, iar lansarea licitației ar urma să aibă loc tot în 2022. Și acest proiect ar urma să beneficieze de finanțare din fondurile structurale, a mai afirmat Emil Boc.


Comentarii Facebook