Promisiuni deșarte de la Consiliul Județean Cluj? Iarăsi discută despre cumpărarea unei clădiri pentru un spital de copii

 

După ani de zile în care s-a vorbit despre mutarea Spitalelor de copii din Cluj-Napoca într-o clădire nouă, acum se reiau discuțiile.

 

Variantele despre care s-a vorbit în ultimii 6 ani și care au eșuat: cumpărarea unei clădiri pe Calea Turzii pentru a fi mutat acolo spitalul de copii, terminarea spitalului de urgență care este ridicat în capătul cartierului Mănăștur, preluarea tipografiei din Piața Mărăști și ridicarea unui spital de copii etc.

 

Consiliul Județean Cluj a aprobat demararea procedurii de achiziție publică a unui imobil care să  găzduiască viitorul Spital Pediatric Monobloc, sursele de finanțare fiind asigurate integral din bugetul propriu.

 

Decizia inițierii acestui demers a fost luată de plenul forului administrativ județean în baza Raportului întocmit în acest sens de o comisie formată din experți din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj.

 

Analiza comisiei a relevat necesitatea și oportunitatea efectuării unor cheltuieli în vederea achiziției unui imobil - teren sau a unui teren cu construcție care să îndeplinească toate cerințele pentru edificarea sau modificarea unui imobil existent. De asemenea, comisia constituită prin dispoziția Președintelui Consiliului Județean a propus ca, în cazul în care nu există oferte care să corespundă necesității astfel definite, să fie inițiată o procedură similară pentru achiziționarea unui teren intravilan pe care să fie edificată o construcție care să corespundă din toate punctele de vedere cerințelor europene în materie de furnizare servicii medicale pediatrice în sistem monobloc.

 

Edificarea acestui Spital Pediatric Monobloc reprezintă o prioritate absolută, motiv pentru care am și demarat această procedură. Suntem pregătiți pentru ambele variante, atât pentru cumpărarea unei clădiri deja existente și care să corespundă cerințelor uni spital de copii, cât și pentru cumpărarea unui teren pe care să construim de la zero un spital ultramodern. Indiferent de soluția la care se va ajunge, odată finalizat, acest spital monobloc va genera beneficii enorme pentru întreg județul și nu numai”, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

Necesitatea dării în folosință, cât mai urgent posibil, a unui Spital Pediatric Monobloc este determinată, în principal, de faptul că, în momentul de față, Spitalul de Copii își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, clădirile în cauză fiind vechi, într-o stare precară, o bună parte dintre ele chiar revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor de către Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, din cauza acestor inconveniente, există riscul ca, în viitor, instituțiile abilitate să nu mai poată prelungi avizele de funcționare acordate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

 

Prin edificarea unui Spital Pediatric Monobloc se vor obține numeroase avantaje constând în reducerea cheltuielilor, respectiv plata de utilități pentru o singură clădire, existența unui singur laborator, a unui singur bloc alimentar, farmacii, ambulatoriu de specialitate, etc., un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții cu o funcționalitate net superioară, realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, înființarea unității de transfuzie sangvină conform legislației în vigoare și comasarea celor două puncte de transfuzii existente în spital, etc.

Comentarii Facebook