Proiect de lege: Cazierul judiciar ar putea fi eliberat și online. Gata cu statul la cozi


Cazierul judiciar ar putea fi eliberat și în  format electronic, iar românii ar fi scutiți de un drum în plus la Poliție și de cunoscutele cozi interminabile. 

Românii ar fi scutiți de stat la cozi 

Certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari PNL, PSD, USR PLUS, UDMR, adoptat luni de Senat. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Inițiativă legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul juridic, în sensul simplificării obținerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilității eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului. 

Scopul principal al Proiectului de lege: Reducerea eforturilor de procurare a documentelor

Inițiatorii își motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obținerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar. Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică, semnalează Agerpres.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.


Comentarii Facebook