Profesor de Științe Politice UBB: Există un RISC MARE ca voturile să fie viciate la renumărare. O schimbare a ierarhiei poate scoate lumea în stradă


Interviu cu Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice la UBB Cluj, despre renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor din 24 noiembrie 2024


Pe 28 noiembrie 2024, Curtea Constituțională a României a decis, într-o manieră surprinzătoare, renumărarea voturilor din primul tur de scrutin al alegerilor din 24 noiembrie 2024. Această decizie a stârnit o serie de reacții și întrebări legate de corectitudinea procesului electoral, transparența și legalitatea procedurilor. Despre aceste aspecte, dar și despre posibilele implicații ale renumărării asupra ierarhiei politice și stabilității instituționale, am stat de vorbă cu Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Știri de Cluj: Ce credeți că se întâmplă odată cu renumărarea voturilor din primul tur de scrutin? Se schimbă ceva? Se pot produce erori? 

Sergiu Mișcoiu: În primul rând, trebuie spus clar că această numărătoare a voturilor are un risc mult mai mare de a produce rezultate neconforme cu alegerea efectivă decât a avut numărătoarea inițială. Numărătoarea inițială a fost mult mai bine organizată, supravegheată, cu mult mai mulți ochi care s-au uitat la fiecare buletin de vot. În schimb, această renumărare se face în grabă, într-un mare secret față de procesul anterior, iar faptul că Biroul Electoral Central nu a permis observatori a crescut suspiciunea privind caracterul foarte puțin deschis al acestui proces. În plus, rezultatul este că decredibilizăm instituțiile.

Știri de Cluj: Dar ce ar însemna, totuși, ca renumărarea să schimbe ierarhia?

Sergiu Mișcoiu: De schimbarea ierarhiei, că despre asta este vorba, de fapt, în această renumărarea de care se teme lumea, între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, este totuși cred puțin probabilă în urma acestei numărări, fiindcă totuși buletinele au fost verificate atent Ar trebui să existe o voință foarte puternică de a modifica ordinea rezultatelor pentru ca această ierarhie să fie schimbată prin renumărare. Cu alte cuvinte, nu cred că renumărarea va duce la schimbări grave de ierarhie. În orice caz, dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi un act fără precedent, care ar fi mult mai puțin legitim decât procesul de numărare inițială. O astfel de schimbare a ierarhiei între candidați ar reprezenta o catastrofă. Lumea ar ieși în stradă, ar protesta în masă.

Știri de Cluj: Ați spus că ar fi un act fără precedent. Ce efecte ar avea acest lucru asupra stabilității țării?

Sergiu Mișcoiu: Dacă s-ar produce o schimbare bruscă a rezultatelor renumărării, am intra pe o pantă extrem de periculoasă. Ar duce la destabilizarea încrederii în instituțiile statului, la pierderea legitimității procesului electoral și ar risca să scoată oamenii în stradă. De asemenea, ar crea un precedent extrem de dăunător pentru democrația din România.

Știri de Cluj: Credeți că procesul de renumărare al voturilor este unul democratic?

Sergiu Mișcoiu: Nu, nu este un proces democratic. Au fost alegeri în care au existat probleme mult mai mari și acolo nu s-a făcut o renumărare completă. De exemplu, în 2009, voturile din diaspora au fost numărate doar parțial. Această intervenție nu pare să rezolve problemele reale. Dacă ar fi existat dubii serioase în privința corectitudinii alegerilor, acestea ar fi fost semnalate la Biroul Electoral Central în timpul procesului electoral, dar reclamațiile actuale par marginale și nu aduc rezultate noi. Procesul electoral trebuie să fie riguros, iar dacă s-ar dovedi că a existat o greșeală semnificativă, atunci ar trebui să ne întrebăm cine a greșit atât de mult încât alegerile să fi fost viciate.

Știri de Cluj: Cum vi se pare modul în care au fost transportate voturile, în saci cu cărucioare? Este posibil să se piardă voturi în acest mod?

Sergiu Mișcoiu: Da, există un risc mai mare ca voturile să fie viciate în această etapă. Riscul de a se pierde voturi sau de a se face greșeli este mult mai mare acum decât în etapa inițială de numărare, care a fost mult mai bine organizată. De aceea, cred că numărarea inițială este mult mai aproape de realitatea voinței electoratului decât ceea ce ar putea rezulta din această renumărare.

Știri de Cluj: Credeți că Curtea Constituțională ar trebui să intervină în acest proces?

Sergiu Mișcoiu: Curtea Constituțională nu ar trebui să intervină în acest mod. Argumentele Curții nu au fost luate în calcul corespunzător și este îngrijorător faptul că Curtea pare să dorească să își asume atribuții care nu îi revin. Ea pare să vrea să decidă în locul poporului, ceea ce excede prerogativele sale. În plus, cred că ar trebui să ne întrebăm, din nou, dacă legea de organizare a Curții Constituționale și filosofia care stă la baza acesteia nu ar trebui revizuite radical.

Comentarii Facebook