Primarul Emil Boc, despre culoarul de bicicletă pe malul Someșului: ”Mașina nu trebuie să ne controleze viața în oraș”


Primarul Emil Boc a spus că viitorul culoar de mobilitate cu bicicleta dintre Gilău și Apahida va scoate din trafic mașini. 

Este un proiect care vine să aducă un plus de calitate vieții, este vorba despre așa numitul proiect Someșul Metropolitan, culoarul Verde - Albastru de mobilitate. Adică mobilitate velo și pietonală.

În prima etapă vom avea un culoar de mobilitate pe malul Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu pregătirea extinderii lui spre Jucu, Bonțida, și de ce nu, apoi, spre Gherla și Dej.

Obiectivul acestui culoare de mobilitate fără mașină este de a conecta municipiul Cluj-Napoca în zona metropolitană, adică de a oferi o alternativă viabilă la transportul cu mașina și de a fi un mod de petrece timpul liber într-o metodă plăcută, de a transforma Someșul într-un element natural valoros, care să pună în valoare dimensiunea ecologică și dimensiunea de mobilitate a orașului.

Prin acest proiect venim să adăugăm un mijloc suplimentar de mobilitate alternativă la mașină.

Așa cum am spus, mașina face parte din viața noastră, dar nu trebuie să ne controleze viața în oraș și trebuie să avem și mijloace alternative la mașină: transportul în comun, car sharing, bicicleta, acum și acest culoar verde de mobilitate, mai avem proiectul trenului metropolitan, a centurii metropolitane cu piste de biciclete, metroul.

Acesta este motivul pentru care Clujul a fost introdus în primele 10 orașe din Uniunea Europeană, care au fost evaluate de experții europeni ca având cele mai bune proiecte realizate și proiecte propuse pentru a oferi cea mai bună calitate a vieții. Clujul este alături de Madrid, alături de Valencia, alături de Stockholm, alături de orașe care își propun să ofere cele mai bune condiții de mobilitate, de infrastructură verde, de reabilitate verde a clădirilor. 

Aceste măsuri au consecință în locuri mai bune și mai bine plătite, pentru că oricine dorește să vină să facă afaceri într-un loc care oferă o calitate a vieții”, a declarat primarul Emil Boc. Edilul a spus că acest proiect este numai la stadiul de elaborare a studiilor ”și încercăm să aducem bani europeni pentru implementarea lui din exercițiul financiar 2021 - 2027”.

Primarul a mai spus că trebuie făcute dezbateri în toate localitățile, pentru a fi realizat acest culoar de mobilitate mult promis. ”Vom face dezbateri și la Gilău, Florești, Apahida și Jucu, pentru că noi trebuie să corelăm toate aceste primării, pentru a ne asigura că acolo nu ne trezim cu blocuri pe malul Someșului, cu construcții care să distrugă acest culoar verde de mobilitate alternativă la mașină”, a mai spus primarul Emil Boc, la Napoca FM.

Reamintim că edilul a menționat în discursul lui trei proiecte importante: centura metropolitană, trenul metropolitan și metroul, care sunt numai la stadiul de proiect sau licitație. Mare parte dintre acestea nu au asigurată finanțarea, municipalitatea bazându-se pe exercițiul financiar european viitor, adică promisiuni. Primăria are asigurate acum numai 300 de milioane de euro pentru Metrou, din cele 2 miliarde necesare, dar în câțiva ani, la cum cresc prețurile, acest proiect va costa cu câteva miliarde în plus.

Primarul Emil Boc a afirmat recent că banii nu sunt p problemă, pentru că Guvernul și-a asumat finanțarea acestor proiecte. Istoria din ultimii 20 de ani este plină, însă, de promisiuni ale politicienilor care au fost uitate după trecerea alegerilor, deci numai timpul va demonstra care este adevărul.

Comentarii Facebook