Primăria vrea din nou să reabiliteze Zidul Cetății, monument protejat din Cluj-Napoca, la 10 ani după ce s-a mai apucat o dată


Municipalitatea vrea să contracteze un nou proiect pentru a reabilita Zidul Cetății – portiunea de la Str. Napoca, Str. Potaissa, Str. Fortaretei pana la Str. Universitatii, monument istoric. Contractul implică studii, expertize și o documentația tehnică-economică faza Detalii Autorizație Lucrări de Intervenți (DALI) și este estimat la 143.000 lei.  În timpul administrației Apostu s-a mai încercat o dată restaurarea fragmentului din zidul celei de a doua incinte fortificare a orașului medieval, după cum proiect Bogart, însă constructorii au abandonat șantierul la jumătate iar Primăria a fost nevoită să termine lucrarea heirupist cu o firmă aflată în contract pentru alt tip de reabilitări.

La zece ani de la încheierea lucrărilor precedente de reabilitate, Primăria vrea să restaureze din nou Zidul Cetății din centrul orașului. Instituția a scos la licitație un contract care vizează „Servicii de elaborare studii, expertize si documentatie tehnico-economica faza DALI” având ca obiect restaurarea și reabilitarea monumentului istoric. Porțiunea vizată – de la Str. Napoca, Str. Potaissa, Str. Fortaretei pana la Str. Universitatii – are undeva la 93 de metri liniari și este în stare avansată de degradare.

Contractul este estimat la 143.000 de lei iar licitația este una electronică, având data limită de depunere a ofertei ziua de 15 noiembrie. Proiectanții care vor participa la procedură trebuie să facă dovada experienței similare în ultimii 3 ani în proiectarea unor reabilitări, restaurarea sau conservări de monumente istorice din care cel puțin un obiectiv de care s-au ocupat este monument istoric clasificat. Serviciile similare trebuie să însumeze valoarea de cel puțin 140.000 lei fără TVA la nivelul a maxim 3 contracte.

Lucrările de restaurare și reabilitare propuse vizează restaurarea tuturor elementelor construcției (componente care țin de structură, rezistență, materiale folosite, componentele artistice de piatră și metal) prin folosirea materialelor compatibile și/sau similare cu cele existente, materiale de calitate și prin realizarea reabilitării arhitecturale, iluminat arhitectural şi reabilitare structurala a construcţiei – în funcție de studiile de specialitate și de expertize. Pentru realizarea iluminatului arhitectural se va propune un concept care să țină cont de Masterplanul de iluminat public arhitectural al orașului Cluj-Napoca. Prin realizarea acestor lucrări se dorește punerea în valoare, restaurarea, reabilitarea, consolidarea, protecția, conservarea, punerea în siguranță și urmarirea în timp a obiectivului vizat”, arată Primăria în caierul de sarcini al achiziției.

Potrivit instituției, Zidul Cetății este în stare înaintată de degradare (fizic și biologic), în unele locuri este fisurat și deplasat, pe alte zone pietrele au început să se desprindă și să cadă. În special în partea superioară a acestuia au crescut vlăstari, arbuști și iarbă iar pe suprafața lui se observă mucegai, igrasie, mușchi și licheni. Spre curtea interioară a Facultății de Drept din cadrul UBB, zidul este deplasat în plan vertical, se desprind pietre de pe acesta iar pe coronament a crescut veghetație. Întreaga zonă este afectată de factori de poluare, noxe, praf durizant, după cum a mai semnalat municipalitatea, conform ActualdeCluj.

În 2011 (în timpul administrației Apostu), Primăria s-a mai apucat o dată de reabilitarea Zidului Cetății, cu societatea Alsecon din Alba Iulia, pe un contract de peste 429.000 lei, fără TVA, după un proiect făcut de Bogart Construct, potrivit anunțurilor făcute la vremea respectivă de Primărie. Șantierul a fost abandonat de constructor la 50%, iar municipalitatea a terminat lucrările formal cu firma Ando Construct aflată în contract (acord-cadru) cu municipalitatea pe partea de reparații și întreținere clădiri. Zidul-monument a fost sprijinit cu o proptea metalică ca să nu se dărâme iar Primăria a și recepționat lucrarea în luna decembrie 2011.


Comentarii Facebook