Prima femeie candidat la Primăria Cluj-Napoca a fost lansată în cursă. Este un fost ministru, autor al unei legi celebre

Aurelia Cristea este candidatul desemnat, vineri 29 martie 2024, de PSD pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.  Ea a fost aleasă deputat de Cluj în anul 2012, iar în 2014 a fost desemnată ministru delegat pentru dialog social și relația cu societatea civilă în guvernul Ponta. 

Cine este Aurelia Cristea- candidatul PSD pentru funcția de primar în Cluj-Napoca

În ceea ce privește activitatea de politician a Aureliei Cristea, două momente sunt notabile. Cel mai important: Legea anti-fumat, prin care s-a interzis fumatul în spații publice închise și în apropierea locurilor de joacă și care produce efecte și în prezent, întrucât de la adoptarea acestei legi în cluburi și restaurante nu se mai fumează. Un alt moment important l-a reprezentat demisia pe care Aurelia Cristea și-a dat-o în 2017, în semn de protest față OUG prin care Guvernul Grindeanu a dezincriminat unele fapte de corupție. Acesta a fost și momentul în care fostul deputat clujean s-a despărțit de PSD.

Numele Aureliei Cristea a mai fost vehiculat pentru primăria Cluj-Napoca

Numele Aureliei Cristea  a mai fost vehiculat pentru Primăria Cluj-Napoca în anul 2016, dar atunci PSD-iștii clujeni au considerat că, din cauza legii anti-fumat inițiată de aceasta, partidul a pierdut procente importante din electorat și l-au lansat în lupta pentru primărie pe omul de afaceri Octavian Buzoianu. Culmea, timpul a demonstrat că aceasta lege a fost, probabil, una dintre cele mai bune măsuri de sănătate publică (și printre extrem de puținele) luate de social-democrați.  

Aurelia Cristea a plecat din PSD în 2017 la Pro România,  unde a și ocupat poziția de lider al filialei locale a partidului. Reîntoarsă în PSD, este acum candidatul surpriză pe care social-democrații clujeni mizează la alegerile 2024. 

În fața unui electorat mai degraba conservator, cum este cel clujean, rămâne de văzut dacă o femeie are șanse să fie votată pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca. 

Tot în această seară, în cadrul ședinței Consiliului Politic Județean PSD Cluj a fost validată și candidatura lui Alexandru Cordoș pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Cluj. 

Comentarii Facebook