Presedintele Ungariei, Schmitt Pal, vine duminica,. 21 august, la Cluj

 

Presedintele Ungariei, Schmitt Pal, va veni duminica, 21 august, la Cluj pentru a participa la Zilele Culturale Maghiare.

Anuntul a fost facut de consulul general al Ungariei la Cluj, Szilagyi Matyas, duminica, 14 august, la deschiderea oficiala a Zilelor Culturale Maghiare. Presedintele va incorona statuia episcopului Marton Aron, iar seara va deschide concertul formatiei Budapest Gipsy Orchestra.

Zilele Culturale Maghiare au fost deschise duminica la Opera Maghiara din Cluj. Presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, Tokes Laszlo, a criticat cazurile din ultimele saptamani, considerate jignitoare pentru comunitatea maghiara. "Aceasta nu este Europa, aceasta se numeste negarea Europei. Nu este posibila pacea acolo unde nu exista dreptate si legitimitate", a spus Tokes, care este vicepresedinte al Parlamentului European.

In scrisoarea trimisa participantilor, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca regreta gesturile jignitoare la adresa comunitatii maghiare, cum ar fi festivalul berii din Piata Unirii, piata volanta din zona Bisericii Sfantul Mihail sau cazul placutei Iorga. "Este de neacceptat, ca cea mai reprezentativa comoara a orasului sa fie insultata", le-a transmis participantilor presedintele UDMR.

In deschiderea Zilelor Culturale Maghiare, publicul a asistat la un concert sustinut de Filarmonica de Copii din Vlahita, care au prezentat melodii maghiare, romane, germane, turcesti si spaniole.

Comentarii Facebook