Miercuri 24 Aprilie

Presedintele Ungariei, Schmitt Pal, interesat de placuta lui Iorga de la statuia lui Matei Corvin - VIDEO

Presedintele Ungariei, Schmitt Pal, s-a interesat in timpul intrevederii cu prefectul Florin Stamatian, de scandalul iscat in urma montarii unei placute cu textul lui Nicolae Iorga la statuia lui Matei Corvin.

 

Presedintele Ungariei, Schmitt Pal, a avut o intalnire cu prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, in timpul careia s-a interesat de sitatia placutei montate la statuia lui Matei Corvin.

 

"A fost aceasta intrebare. Va pot spune ce i-am spus si dansului: ca este un element de discordie minor si fals. (,,,) Pentru ca este un personaj istoric care apartine ambelor popoare si placuta nu jigneste, ci doar subliniaza ca el are origine romana", a declarat prefectul Florin Stamatian.

 

Presedintele Schmitt Pal nu a facut declaratii la finalul intrevederii cu prefectul Clujului. El va mai depune astazi o coroana de flori la statuia episcopului Marton Aron, iar seara va deschide concertul formatiei Budapest Gipsy Orchestra.

 

Luni, 22 august, presedintele Ungariei va participa la Congresul de Hungarologie, la care sunt asteptate personalitati ale culturii maghiare. Congresul este organizat o data la patru ani, cel din 2007 avand loc la Debrecen, iar cel din 2003 la Roma.

 

Placuta cu citatul istoricului Nicolae Iorga a fost reamplasata pe statuia lui Matei Corvin pe ascuns de autoritati.

 

Placuta nu a fost amplasata pe soclul statuii, ci pe iarba din fata si contine mesajul: "1932 - Pe soclul statuii a fost insciptionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita".

Comentarii Facebook