PONTA nu a PLAGIAT, susține Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică


Comisia a evaluat lucrarea premierului în baza unei legi din 2003. Acesta este un prim verdict în evaluarea Consiliului asupra tezei premierului.

Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării”, a constatat comisia, potrivit unui document prezentat de Mediafax.

Comisia Tehnică a concluzionat că ”sunt unele deficienţe în ceea ce priveşte trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale”.

La elaborarea acestor concluzii, Comisia Tehnică a luat în discuţie analizarea cadrului legal în vigoare de la data admiterii până la data susţinerii publice a tezei de doctorat şi acordării titlului de doctor, având în vedere principiul neretroactivităţii legii.

”În anul 1999, la data admiterii erau în vigoare prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, HG nr. 37/1999 privind organizarea şi desfăşurarea doctoratului şi Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, acte normative care au rămas în vigoare până la acordarea titlului de doctor”, se precizează în document.

Structura ministerului (Educaţiei - n.r.) abilitată cu evaluarea tezelor de doctorat în vederea propunerii acordării titlurilor de doctor era Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care funcţiona în baza regulamentului aprobat prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 3218/25.02.2002, mai arată Comisia Tehnică.

Totodată, comisia precizează că a evaluat încadrarea termenului plagiat la nivelul anului 2003, atât din punct de vedere conceptual, cât şi din punct de vedere juridic.

Comisia Tehnică a fost învestită de Consiliul Naţional de Etică (CNE) la 11 iulie, în vederea elaborării unei opinii în acest caz. În documentul cu concluziile - care nu este semnat, fiind unul de lucru - se precizează că această Comisie este una independentă, de specialitate.

Comentarii Facebook