Parlamentul actual este cel mai ineficient din istoria post-decembristă

 

Parlamentul actual este cel mai ineficient din istoria post-decembristă, se arată într-un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

 

Până la data monitorizării IPP, au fost depuse în total 2.729 iniţiative legislative în actuala legislatură, 1.689 (68%) având ca iniţiatori parlamentari şi 870 (32%) – Guvernul. Aproape jumătate (49%) dintre iniţiativele legislative ale parlamentarilor au fost respinse - peste o treime aflându-se, în continuare, în procedură parlamentară - şi doar 14% au devenit legi. În același timp, peste 80% dintre iniţiativele Guvernului au fost adoptate.

 

Cele mai multe proiecte de lege depuse în acest mandat au fost iniţiate la Camera Deputaţilor de Tudor Ciuhodaru (PSD) – 170 din care 8 devenite legi; Ion Melinte (independent) – 145 din care 21 devenite legi şi Petru Movilă (independent) – 142 din care 10 devenite legi, iar la Senat de Octavian Bumbu (UNPR) – 226 din care 30 devenite legi, Doina Federovici (PSD) – 146 din care 36 devenite legi şi Florian Coca (PSD) – 119 din care 23 devenite legi.

 

Sunt și parlamentarii cu zero iniţiative: Sebastian Ghiţă (PRU), Oana – Niculescu Mizil (PSD), Aurel Nechita (PSD).

 

Actualul Parlament a ajuns la finalul mandatului cu 507 parlamentari, faţă de 588 câţi au fost aleşi la scrutinul din 2012, cei mai mulți plecând din cauza problemelor pe care le au cu legea.

 

În total au fost condamnați definitiv 13 parlamentari, 16 arestaţi sau anchetaţi de DNA, 6 declaraţi incompatibili. De asemenea, 26 parlamentari au optat pentru funcţii la nivel local, iar 12 membri ai Parlamentului şi-au depus demisia fiind numiţi în funcţii în alte instituţii.

 

Și migrația parlamentară a fost la cote alarmante: 223 parlamentari, adică 38% din total, au optat pentru a pleca în alt partid.

 

Cei mai ”activi” pe tabla migrației sunt: deputatul Ion Şcheau (candidat din partea PPDD, devenit independent, apoi afiliat la grupul PSD, PDL/PNL, astăzi candidat din partea PNL), deputata Diana Tuşa (candidată din partea PNL, devenită independentă, afiliată apoi la grupul PDL care a fuzionat ulterior cu PNL, devenită din nou independentă şi astăzi candidată pe listele PSD) şi senatorul Ciprian Rogojan (candidat din partea PDL, devenit independent, afiliat apoi UNPR, din nou independent, astăzi candidat din partea ALDE).

 

Din totalul de 507 parlamentari actuali, 48% candidează din nou: 55% de la PSD, 47% de la PNL, 78% din parlamentarii ALDE şi 60% din cei ai UDMR. 

Comentarii Facebook