Parc de 6 hectare Între Lacuri propus de ecologiștii clujeni. VEZI întreaga locație

 

Grupul de ecologiști SOS Lacurile Gheorgheni propune înființarea celui mai mare spațiu public din Cluj: Parcul Între Lacuri. 

 

Parcul Între Lacuri extinde ca idee și nume modestul părculeț de joacă amenajat de municipalitate în spatele celui de-al doilea lac. Parcul Între Lacuri are 66 de hectare și este situat în partea de est a orașului care e văduvită de spații publice proporționale cu mărimea și numărul de locuitori din cartierele Mărăști, Între Lacuri, Gheorgheni (dar și din comuna Someșeni sau din colonia Sopor). 

 

Parcul este de 6 ori mai mare decât Parcul Central și conține cea mai amplă infrastructură pietonală și biciclistă din oraș, de aproape 10 km, afirmă cei de la SOS Lacurile Gheorgheni. 

 

Posibilul spațiu public include patru lacuri între str. Teodor Mihali, cart. Gheorgheni, și Selgros, din capătul cartierului Mărăști, apoi fostul cartodrom și pepiniera RADP. Parcul Între Lacuri este un răspuns civic la construcțiile abuzive și haotice care au împânzit orașul, din cauza unor politici publice incoerente și din cauza dezvoltării unui capitalism sălbatic, de cumetrie.

 

Parcul Între Lacuri este o alternativă la fragmentarea spațiului verde în mai multe zone distincte, mai ales că acestea pot fi legate prin alei pietonale și bicicliste. De exemplu, nu se poate ajunge în linie dreaptă de la primul lac la al doilea pentru că nu există nici o alee. 

 

În consecință, cerem ca autoritățile să dezaprobe denumirea abuzivă de Iulius Park a zonei de lângă primul lac, mai ales că operatorul comercial din zonă a primit autorizație pentru două clădiri imense pe malul lacului, și să integreze amenajarea într-un plan mai sistemic de realizare a unui spațiu public de anvergură. 

 

Apoi, e important ca proiectul noului parc din spațiul fostului cartodrom să fie pus în dezbatere publică pentru a fi legat de celelalte zone verzi și să fie creat astfel Parcul Între Lacuri, cu o rețea neîntreruptă de alei pentru pietoni, alergători și bicicliști, așa cum Clujul nu are în momentul de față”, a declarat Adi Dohotaru, reprezentant SOS Lacurile Gheorgheni.

 

Nu aș putea sa spun că rezultatul campaniei noastre SOS Lacurile Gheorgheni a fost un eșec. Până la urmă, ne bucurăm ca am reușit să convingem autoritățile să elimine complet traficul din jurul lacului. Deci, putem să spunem ca am avut o bătălie câștigată, dar nu și războiul. Așa-zisul parc din jurul primului lac va fi reinventat de Iulius Mall, atât ca denumire (Parcul Iulius), cât și ca aspect: va fi un spațiu artificial, gen mall în jurul lacului. Arbuști exotici în loc de sălcii, gazon în loc de iarbă indigenă, asfalt colorat în loc de cărări rustice, vor transforma un loc liniștit într-un mall în aer liber. 

 

Din fericire, mai avem destul spațiu verde pe care încă nu au pus ochii dezvoltatorii imobiliari, ziși și ”rechini imobiliari” datorită goanei lor după profit și dezinteresului lor față de nevoile adevărate ale cetățenilor. Avem lacul următor, avem o mlaștină împădurită întinsă pe hectare bune și avem un proiect de parc propus de primărie, cel din zona cartodromului. Ceea ce ne-am dori ar fi să modelam și noi, cetățenii, aceasta zonă, bineînțeles împreună cu autoritățile, să salvăm și să ne revendicam acest areal cu potențial fantastic, sa realizăm unul dintre cele mai mari parcuri publice din țară! Am conserva sălciile, vegetația indigenă, fauna, lacul și am denumi locul cum vrem noi. 

 

Nu e nevoie de investiții mari, respectul pentru natură nu se face cu bani mulți. Prin implicarea noastră și prin ajutorul autorităților vom reuși să ne oferim un loc feeric în oraș și vast, astfel încât să avem o oaza de liniște și de adevărată relaxare pentru un număr cât mai mare de cetățeni. Îndemn cetățenii orașului să se implice in acest proiect. Va fi un mare succes de implicare participativă în (probabil) orașul cu cea mai mare implicare civică din țară”, a spus și Adrian Costina, antreprenor și membru SOS Lacurile Gheorgheni.

Comentarii Facebook