Parc amenajat în zona Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor. Baza Winners e în pericol - FOTO


Un parc cu zone de relaxare, loc de joacă pentru copii și grădini urbane va fi amenajat în zona Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor.

Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a organizat joi, 31 octombrie, o dezbatere publică având ca temă ”Amenajarea spațiului verde în zona Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor”.

Cu acestă ocazie, CIIC a demarat o serie de dezbateri  pe teme de mediu, având în vedere faptul că reabilitatea şi extinderea spațiului pietonal în zona urbană, amenajarea de coridoare pietonale şi crearea de spaţii partajate, precum și crearea de noi spaţii vezi se numără printre strategiile municipalității. Proiectul privind reamenajarea spațiului verde din zona Canalului Morii – tronsonul din prajma Parcului Rozelor a fost realizat de arhitecții de la Planwerk. 

Conceptul de amenajare presupune o intervenție minimală asupra terenului și a resurselor naturale existente. În proiect sunt astfel propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, iluminată și dotată corespunzător. ”Pe segmentul din zona blocului aleea va căpăta un aliniament de plopi către apă, cu rol de perdea verde ce închide sau generează perspective și atmosfere pe traseu. De-a lungul traseului de pe malul drept vor fi inserate, acolo unde geometria spațiului o permite, diferite funcțiuni compatibile și complementare prezenței apei (un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scara redusă, locuri de odihnă). Gradene și trepte din piatră sunt introduse punctual pe ambele maluri, cu rol de a atrage trecătorii către apă, dar și cu rol de consolidare locală. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor, integrarea și amenajarea unei zone de legătură cu acesta este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale”, se arată în proiectul celor de la Planwerk.

Broșura cu detaliile complete propuse de arhitecți poate fi consultată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca AICI

Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare al Primăriei și coordonatorul CIIC a explicat că până în primăvara anului 2020 va fi finalizat studiul de fezabilitate, iar proiectul va fi terminat în anul 2021. 

Proiectul va fi integrat cu un alt proiect major al Primăriei, cel privind reamenajarea malurilor Someșului, în valoare de 35 de milioane de euro.

Vom avea un pod nou care va face legătura între parcul Rozelor și spațiul verde de pe Bd. 1 decembrie 1918 și care se continuă cu alei pietonale, piste de biciclete pentru zona Canalului Morii. În acest moment, la Parcul Rozelor există un gard care blochează accesul spre Someș, care va fi desființat”, a declarat Ovidiu Cîmpean.

Deputatul Adrian Dohotaru a propus Primăriei recuperarea unei treimi din Parcul Rozelor, prin rezilierea contractului cu baza sportivă Winners, despre care susține că nu își respectă contractul.

Am cerut în mai multe rânduri acest lucru deoarece știm sigur că baza sportivă respectivă nu-și respectă contractul încheiat, nu pune la dispoziția comunității nimic din ceea ce și-a asumat prin acesta”, a subliniat Dohotaru, care a venit cu o altă idee interesantă și anume un conceput de ”grădinărit comunitar” în zonă.

Printre propunerile ridicate de către cei prezenți la dezbatere se numără punerea în practică a unui concept care să țină cont de denumirea locului - Canalul Morii, prin construirea unei mori sau  relocarea unei mori dintr-o zona etnografică în zona modernizată ori zone de observare a faunei (păsărilor).

Dezbaterea CIIC de ieri a fost organizată în cadrul proiectului ”Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA). 

Proiectul ”Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC” vizează implementarea de măsuri privind adaptarea structurilor administrative existente, optimizarea proceselor orientate către cetățeni, prin crearea accesului online la serviciile administrației publice locale, precum și utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Prinăriei Cluj-Napoca, AICI.

Untitled.png

Afis CIIC  (1).jpg

Untitled.png

Comentarii Facebook