Oradea folosește roboți pentru a repara canalizarea, fără a sparge drumul - FOTO

 

Primăria municipiului Oradea folosește roboți japonezi pentru a repara canalizarea orașului fără a mai sparge drumul.

 

Cu noua tehnologie care folosește un patent japonez, se lucrează numai în zona gurilor de canal, dar în rest nu se mai sparge drumul. 

 

Acesta este primul contract din cadrul proiectului APAREGIO, în care folosim această nouă tehnologie. Ea va fi folosită pe 9 străzi din Oradea, pe o lungime totală de 2,6 km. Inițial contractul a fost adjudecat cu tehnologia veche, dar am intervenit pe lângă finanțator  și pe lângă firma care asigură consultanța ca să folosim acestă nouă tehnologie, care pe lângă faptul că nu mai presupune niciun deranj, prezintă o eficiență mult mai mare, putându-se reabilita pe zi 60 metri liniari de canalizare, față de 10-12 metri, cât se putea face cu vechea metodă, prin săpare”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

 

Viceprimarul a explicat în ce constă noua tehnologie de reabilitare a conductelor de canalizare prin cămășuire: ”În prima etapă are loc curățarea și spălarea conductei din beton cu soluții speciale, după care robotul face o inspecție video pentru a se constata starea conductei. Apoi robotul elimină, cu ajutorul unui disc, asperitățile găsite. Cămășuirea constă în construirea dintr-un material special a unei noi conducte în interiorul conductei vechi. Când operațiunea de cămășuire ajunge în capătul canalului, prin tăierea firelor, conducta nouă se expandează pe pereții conductei vechi. În partea de jos se introduce un ciment special. La finalul operațiunii, se face decuparea în dreptul fiecărui racord, iar un alt robot execută lipirea”, scrie oradea.ro.

Comentarii Facebook