Omul lui Vantu, Dan Stratan, face consultanta pentru Sorin Apostu. Firma Relians Corp incaseaza un milion de euro de la primaria Cluj-Napoca


Omul lui Vantu, Dan Stratan, face consultanta pentru primaria municipiului Cluj-Napoca in vederea atragerii de fonduri europene. Firma Relians Corp incaseaza 1 milioane de euro de la administratia clujeana, pentru serviciile prestate.

Pana acum, firma Relians Corp, controlata de Dan Stratan, prin intermediul societatii Romcapital Invest, s-a ocupat de cele mai importante proiecte de atragere de fonduri europene din Cluj-Napoca: modernizarea liniei de tramvai Manastur - Piata Garii - Iris (in valoare de 160 de milioane de lei) si de modernizarea parcului central "Simion Barnutiu" si a cazinoului (in valoare de 40 de milioane de lei).

Primarul Sorin Apostu este multumit de asocietrea cu omul lui SOV, parafata inca din 2008, si a anuntat ca cele doua proiecte sunt pe linie dreapta, urmand ca pana la finele anului sa fie organizate si licitatiile pentru desemnarea firmelor care vor face lucrarile.

 

"Firma Relians Corp lucreaza la comanda pentru contractele de infrastructura urbana prin care vor fi reabilitate linia de tramvai si parcul central. Restul proiectelor europene sunt derulate prin alte organisme", a declarat pentru Stiri de Cluj Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al primariei Cluj-Napoca.

 
Banii sunt obtinuti prin Programul Operational Regional al Uniunii Europene si administratia locala va contribui cu numai 2 % din valoarea totala. Proiectele au fost avizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si primaria urmeaza sa fie chemata la contractare.

 

Din cele 200 de milioane de euro, firma Relians Corp va incasa un comision de 2%, adica circa 4 milioane de lei, bani pe care ii va primi abia dupa ce contractele vor fi semnate. Oana Buzatu a declarat ca acest lucru ar putea sa varieze intre o luna si trei luni, dar contractele sunt solide, deci nu vor fi probleme.


Nimic surprinzator pentru Dan Stratan, care prin firmele pe care le detine a reusit sa obtina contracte foarte banoase cu statul. El si-a inceput afacerile dupa Revolutie, cand detinea o firma care vindea de la alimente pana la produse electrocasnice.

Stratan "a fost facut om" de Sorin Ovidiu Vantu, care l-a numit membru in Consiliul de Administratie al Grupului Gelsor SA, iar in anul 2000 l-a promovat in functia de presedinte al Gelsor.

Potrivit adevarul.ro, Dan Stratan l-a reprezentat pe SOV in privatizarea Petrom si a achizitionat Petromservice prin ofshore -ul Elbahold LTD, firma pe care o reprezenta in Romania.

Cea mai de succes firma a lui Dan Stratan este Romcapital Invest SRL, pe care a cumparat-o chiar de la Sorin Ovidiu Vantu in anul 2002. Societatea a acordat consultanta Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi (CNADNR), dar si firmelor care au castigat licitatii pentru construirea de drumuri in Romania: Aktor, Vinci, Astaldi, Colas, Strabag sau Apolodor.

Firma Relians Corp, la care Romcapital Invest are 51% din actiuni, face tot afaceri cu statul. In martie 2010 a castigat un contract in valoare de 3,3 milioane de lei de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica pentru "servicii specializate in vederea efectuarii vizitelor de control la fata locului ale proiectelor finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala".

In luna iunie, o alta firma detinuta de omul de afaceri din Iasi, Grapefruit SRL, a castigat un contract cu Ministerul Transporturilor, in valoare de 3,1 milioane de lei, pentru servicii de asistenta tehnica in campania de informare publica a Programului Sectorial de Transport, finantat din fonduri europene.

Stratan apare si in interceptarile telefonice ale consultantilor internationali Stamen Stantchev si Michal Susak, din celebrul dosar de spionaj economic in care a fost implicat ministrul Codrut Seres.

"S. Stantchev: Exact. In realitate, tot ce le spune el ca vrem noi sa facem, ei discuta cu Dan si incearca sa faca acelasi lucru cu altcineva. Asta nu-mi place. Am mai discutat ceva azi. I-a informat si despre asta. Dan este pe statul de plata al lui Vântu. Asta cu opt procente. Tot ce aud ca vrem sa facem ajunge in sectorul celalalt.

M. Susak: Dan nu poate sa lucreze pentru Vantu.

S. Stantchev: Ba da! Lucreaza oficial. Stiu asta din doua surse. Una este Ciprian si cealaltă este? Exista un raport care a fost cerut de Schumacher, deoarece cineva i-a spus că trebuie sa fie atent? De fapt, Dan Stratan a fost la minister si a cerut sa se faca niste chestii si el a cerut serviciilor secrete sa ii dea opinii despre Stratan. Serviciile i-au dat un raport - pe care nu l-am cerut, dar pot sa o fac - iar in raport se spune că este platit cu salariu lunar de Vantu. Este foarte interesant.

M. Susak: Asta este ceva de care ar trebui sa stie si Adi
", se arata in interceptari.

Potrivit ziarelor din Iasi, averea lui Dan Stratan se ridica la 60 de milioane de euro si afaceristul detine multe proprietati la Londra, unde isi petrece cea mai mare parte a timpului.

Comentarii Facebook