Noi favoruri pentru cei favorizați. Ce proiect de lege pregătesc parlamentarii pentru persoanele din domeniul apărării


Parlamentarii se pregătesc să scutească de la depunerea declarațiilor de avere și interese personalul din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Agenția Națională de Integritate (ANI) se revoltă din cauza limitării autorității acesteia prin propunerile făcute de membrii Senatului. 

La comisia juridică a Senatului a fost depus un nou proiect de lege care vizează anumite modificări la regimul de depunere evaluare şi anonimizare a declaraţiilor de avere şi de interese în cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. 

Conform unui comunicat de presă al ANI, în cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Comisiei Juridice a Senatului, au fost propuse o serie de amendamente la Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Acestea vor avea ca efect imediat introducerea unui regim special de integritate pentru "personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care, potrivit statutului ori prin natura atribuţiilor de serviciu, apartenenţa la aceste instituţii reprezintă informaţii clasificate ori confidenţiale/nedestinate publicităţii ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea naţională, apărarea ţării, interesele persoanelor de drept public deţinătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidenţiale, se pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice".

Amendamentele nu precizează explicit care sunt aceste categorii de personal din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care se aplică această excepţie, arată ANI.

Potrivit modificărilor propuse, persoanele care ar urma să facă parte din aceste categorii vor fi stabilite prin norme interne ale instituţiei, aspect ce contravine în mod grav normelor constituţionale şi de tehnică legislativă, se explică în comunicat.

Pe de altă parte, în secţiunea aferentă motivării amendamentelor, autorul acestora face referire la o anumită categorie de personal căreia i s-ar aplica această excepţie şi anume la "structurile specializate ale MAI în domeniul ordinii publice şi securităţii naţionale".

Pentru persoanele vizate de aceste modificări legislative, ANI anunţă că a identificat până, în prezent, peste 800 de incidente de integritate constând în incompatibilităţi, conflicte de interese în materie administrativă, averi nejustificate cu o valoare totală de aproximativ 20,2 milioane lei, sesizarea organelor de urmărire penală pentru nedeclarare venituri din jocuri de noroc în valoare de peste 900.000 de lei, precum şi cazuri de nedepunere a declaraţiilor de avere şi de interese.


Comentarii Facebook