Moșul aduce un PUG nou în Floresti! Pivariu pune punct construcțiilor haotice. Apar blocuri mici. Adio cu cele dintre case!!!


Comuna Florești are PUG, acesta urmând să fie votat, dar a fost finalizat și propune unele inițiative care își propun să oprească urbanizarea comunei. 

PUG-ul comunei Florești are rolul de a reglementa în mod strict principiile după care se va dezvolta comunitatea din punct de vedere urbanistic.

Va fi pus în dezbatere publică, azi, cel târziu mâine, pentru o perioadă de 45 de zile. Conform legii, cetățenii își pot exprima punctele de vedere și o comisie va evalua. 

De 10 - 15 ani nimeni nu a avut curaj să își asume un PUG, pentru că acesta vine cu reguli. Haosul este înlocuit de reguli urbanistice. Sunt marii dezvoltatori imobiliari care nu vor fi foarte fericiți. 

S-au redus foarte mult coeficienții de utilizare a teritoriului, raportat la întreaga comună, raportat la PUG -ul existent și la draftul pe care l-am găsit. La PUG -ul existent s-au redus coeficienții de utilizare a teritoriului cu 1,7 milioane de metri pătrați”, a declarat primarul Bogdan Pivariu.

Ansamblurile de blocuri vor avea spații verzi, căi de acces auto și pietonale, fără de care nu vor fi autorizate. De asemenea, vor fi delimitate clar zonele de case de cele de blocuri. 

Experții care au redactat documentul susțin că noile reglementări din PUG vor influența dezvoltarea comunității în următorii 10 ani.

Principalele puncte, menționate de primarul Bogdan Pivariu sunt: ”Diminuarea coeficientului de utilizare a terenului cu peste 40%. Reducerea potențialului de dezvoltare imobiliară cu 1.700.000 m2, dar și diminuarea numărului apartamentelor ce vor putea fi construite cu peste 27.000 unități și a  autovehiculelor potențiale din traficul sufocat al Floreștiului cu peste 30.000”.

Majoritatea blocurilor care apărea în comună, 83% vor avea un regim maxim de înălțime de P+2 (47% -  P+1+M; 36% - P+2).

În același timp, numai 17% din totalul imobilelor rezidențiale vor avea un regim de înălțime P+4-6.

Doar în satul Florești, ceea ce am propus noi raportat la 100.000 de locuitori, spațiul verde va fi de 54 de metri pătrați pe cap de locuitor, adică de 2 ori mai mult decât prevede Uniunea Europeană. Cu Luna de Sus și Tăuți ajunge la triplu. 

Lucrurile care s-au făcut se vor repara cu greu, dar nu se vor mai putea construi blocuri fără a se prevedea acces auto, pietonal spații verzi generoase, dotări publice. 

Avem propunere de a se face dotările publice, cu ceea ce este nevoie pentru traiul de zi cu zi în proximitatea blocurilor, pentru a diminua din acest trafic care nu este necesar”, a mai spus primarul Bogdan Pivariu.

În Florești nu a fost prevăzut un centru care să fie creat, un centru civic. ”Am suplinit aceste nevoi cu mai multe centre în diverse locuri din comună, dar este un proces mai  amplu”, a mai spus Pivariu.

Sunt prevăzute și zone de reconversie urbană, unde sunt casele vechi, pentru a se putea și lărgi drumurile.

Comentarii Facebook