Ministrul Justiției: Nu resepectă condițiile de viață pentru 28.000 de deținuți. Am îmbunătățit proiectul privind grațierea


Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, sâmbătă seara, că în urma vizitelor efectuate în penitenciare a constatat existența a aproximativ 28.000 de deţinuţi pentru care nu se respectă condiţiile minimale de viaţă.

"Dacă ţinem problema sub preş ne vom trezi cu o decizie pilot care ne va condamna. Sunt aproximativ 28.000 de deţinuţi pentru care nu se respectă condiţiile minimale de viaţa. Asta înseamnă o penalizare de 80 de milioane de euro pe an(...). Noi trebuie să demonstrăm la CEDO că putem face ceva. Simpla amendă care va fi luată din banii românilor nu va rezolva problema (...) Violatorii şi criminalii sunt excluşi. Ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune, trebuie să venim şi cu alte legi”, a declarat ministrul Justiţiei, la Antena 3.

Iordache s-a arătat nemulţumit de condiţiile din închisori.

"Am văzut oameni cu faţa tumefiată de muşcături de căpuşe. Oamenii ăia nu sunt condamnaţi la moarte. Deci când vezi oameni şi gândaci care trec peste ei...pentru că într-o cameră de 4 pe 4 stau 20 oameni. Oamenii ăştia nu stau unul la patru metri cât prevede legea, oamenii ăştia stau la sub un metru pentru fiecare om", a mai spus Florin Iordache.

Totodată, ministrul susține că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea a fost îmbunătăţit.

Proiectul pe care noi l-am înaintat va fi îmbunătăţit. Dar a-l respinge şi a spune că România nu e pregătită, să ne dea altcineva o soluţia pentru a nu plăti din aprilie 80 de milioane de euro”, a adăugat Iordache.

Comentarii Facebook