Ministerul Apărării vrea să investească în viitorul militar al României. Cât va câștiga un rezervist


Un nou proiect de lege este supus discuțiilor de către Ministerul Apărării. Guvernanții vor să atragă tinerii să se antreneze militar, pentru a-i folosi alături de soldații profesioniști dacă țara va avea nevoie de protecție armată. 

Propunerea este de 2.700 de lei în timpul perioadei de pregătire militară, plus o soldă lunară de 1.500 de lei când este rezervist și își vede de viața civilă. Scopul proiectului este creșterea numărului de soldați antrenați în caz de primejdie.

Menționăm că până în anul 1997, bărbații între 20 și 50 de ani, erau chemați pentru îndeplinirea serviciului militar obligatoriu. Nu erau scutiți nici cei admiși la facultate. Tinerii făceau armata la termen redus: 9 luni înaintea primului an de studiu. 

Astăzi, armata se face la un nivel profesionist. Soldatul angajat este o meserie ca oricare alta. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării Naționale, țara are peste 73 de mii de militari activi și vreo 80 de mii de rezerviști. Numărul cetățenilor disponibili pentru serviciul militar depășește însă cinci milioane și jumătate.

Comentarii Facebook