Mini-centura Tureni (DN1) - Autostrada Transilvania primește banii puțini în 2021


  • Ministerul Transporturilor alocă 3,2 milioane de lei pentru centura Tureni - Autostrada Transilvania
  • Lucrurile nu avansează așa repede cum promitea fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, în campania electorală din 2020
  • Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a atras atenția că proiectul ar putea să fie minimalizat

Mini-centura care leagă DN1 de Autostrada Transilvania, pe la Tureni, și care ar trebui să închidă centura Apahida - Vâlcele, primește bani puțini în 2021.

Ministerul Transporturilor a cerut, în 2021, pentru această investiție o finanțare de 3.221.000 de lei (24 de milioane sunt necesare pentru tot proiectul), adică circa 650.000 de euro, în condițiile în care proiectul se ridică la minim 5 milioane de euro. 

Bugetul pe acest an ar urma să fie cheltuit pe elaborarea studiului de fezabilitate semnat în 2 noiembrie 2020, dar și pe lucrări efective, dacă vor mai rămâne fonduri. Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, promitea înainte de campania electorală din 2020 că, în 2021, se va turna și asfalt, dar acest lucru este incert acum. 

Mini-centura de la Tureni a fost, în 2020, promisiune electorală PNL

Actuala conducerea a Ministerului Transporturilor nu estimează pentru anii următori nicio alocare financiară, dar acest lucru se va putea îndrepta la momentul respectiv, în funcție și de ce se va face efectiv în 2021. Probabil că drumarii nu cred nici ei să lucrurile vor avansa repede. Cert este că pentru realizarea lucrării până în 2023, așa cum promiteau liderii PNL în 2020, ar trebui să fi fost realizat deja un plan de alocări financiare pentru fiecare an.

Mini-centura de la Tureni la Autostrada Transilvaniei a fost promisă din 2014, dar s-a dovedit a fi o minciună politică. Aceste proiect este important pentru că ar închide centura Apahida - Vâlcele și ar face legătura apoi pe DN1 - Tureni cu Autostrada Transilvania. Astfel, traficul greu care vine de la Oradea ar intra la Gilău pe Autostrada Transilvania și ar ajunge pe la Vâlcele spre estul țării. 

Alin Tișe spunea că proiectul mini-centurii Tureni - Autostrada Transilvania ar putea fi stopat

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat în 22 decembrie că va continua să facă presiuni pentru a se realiza mini-centura de cinci kilometri de la Tureni la Autostrada Transilvania, care să închidă centura Apahida - Vâlcele. 

Să sperăm să mențină Ministerul Transporturilor proiectul de continuare a centurii Vâlcele-Apahida până la conexiunea cu Autostrada Transilvania. 

Sperăm să rămână în prioritățile ministerului porțiunea de la Mărtinești la Autostrada Transilvania. Vom face toate demersurile la Guvern și la ministerul Transporturilor pentru a avea acest proiect”, declara președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, înainte de nimirea unui ministru al Transporturilor de la USR PLUS. 

Comentarii Facebook