Mii de elevi din Cluj nu mai primesc burse de merit, după ce a crescut media: Bursele o povară, pensiile speciale nu!


Din semestrul 2 al acestui an școlar, circa 9.000 de elevi din Cluj-Napoca nu vor mai primi burse de merit, după ce a fost crescută media pentru acordarea bursei de la 8.50 la 9.50.

Decizia a fost justificată de Ministrul Educației prin faptul că în timpul școlii online elevii au primit note mai mari ca de obicei, iar povara bugetară pentru finanțarea numărului crescut de burse este prea mare.

În același timp, hotărârea mai prevede că acordarea burselor școlare devine obligatorie pentru administrațiile locale, stabilește un buget național pentru finanțarea burselor și fixează cuantumuri minime pentru toate cele patru tipuri de burse școlare, a subliniat consilierul local din Cluj-Napoca, profesoara Alexandra Oană.

Care sunt efectele pozitive ale creșterii mediei de la care se acordă burse de merit

Administrațiile locale nu mai pot ocoli acordarea burselor motivând că nu au buget. Există cuantumuri minime obligatorii pentru fiecare tip de bursă ceea ce va asigura o mai mare echitate și uniformitate de la un UAT la altul. Cuantumul minim al burselor a crescut”, a precizat consilierul local.

Efectele negative ale majorării mediei

Un număr semnificativ mai mic de copii va beneficia de această formă de sprijin, întrucât bursele de merit erau cele mai numeroase

Deși ministrul Cîmpeanu a identificat corect notarea umflată drept o problemă a învățământului românesc, pe care pandamia doar a agravat-o, soluția pe care acesta o propune are în vedere mize bugetare, nu corectarea lipsei de obiectivitate a notării.

În loc să elaboreze un Ghid de bune practici care să sprijine profesorii în notarea obiectivă a performanței elevilor și să formeze cadrele didactice astfel încât predarea online să nu afecteze evaluarea corectă, ministrul s-a axat pe limitarea impactului bugetar al burselor.

Să nu mai spunem că pe termen lung, ridicarea mediei pentru bursă va avea drept efect pervers o presiune crescută pe profesori să dea note și mai mari.

Practic, în loc să rezolve problema ministrul a complicat-o”, a mai afirmat Alexandra Oană.

Aceasta crede că ridicarea mediei pentru bursa de merit la 9, nu la 9.50, combinată cu elaborarea unui Ghid de bune practici în evaluare și notare, care să limiteze umflarea artificială a notelor, ar fi fost o soluție care, din punctul meu de vedere, ar fi fost mult mai ușor de acceptat de elevi și cu rezultate mai bune pe termen lung.

Bursele sunt povară la buget, dar pensiile speciale nu

Ce a pus însă sare pe rană este faptul că în timp ce bursele școlare au fost catalogate drept o cheltuială prea mare pentru buget, pensiile speciale ale politicienilor sunt, în continuare, în vigoare.

Nu e curios cum bursele copiilor sunt considerate nesustenabile și au fost rapid limitate, dar de ani de zile pensiile speciale nu par să împovăreze bugetul, ba chiar se propune o creștere a pensiilor speciale pentru magistrați?

Și când ne gândim că proiectul fanion al președintelui Iohannis era tocmai educația! Poate e momentul să recunoaștem că “România educată” ar trebui botezată “Educația abandonată”.

Comentarii Facebook