Metroul de Cluj: Undă verde pentru Boc, poate semna cu Gulermak contractul de aproape două miliarde de euro pentru metrou


Contractul de aproape două miliarde de euro pentru proiectarea și execuția Magistralei M1 la Cluj-Napoca poate fi semnat cu Asocierea Gulermak-Alstom după ce contestația Dogus a fost respinsă. Amintim că, licitația pentru Metroul Clujului a fost contestată de o asocierea Dogus, care a pierdut competiția și acum voia ca aceasta să fie refăcută.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins vineri, 7 aprilie, pe fond contestația Dogus, iar Primăria Cluj Napoca este ,,obligată” să semneze cel mai mare contract din Transporturi, fără a mai aștepta o eventuală contestație la Curtea de Apel București. Gulermak a construit 17,5 km de linie la metroul din Istanbul și la linia din Dubai.

Citește și: Metroul Clujul e în impas, după contestarea licitației! Ce spune Primăria Cluj-Napoca

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Contractul pentru Magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni și are 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR. Ministerul Transporturilor asigură finanțarea de la bugetul de stat, fonduri europene, dar și Primăria Cluj-Napoca va avea o contribuție de la bugetul local. 

Finanțarea din PNRR este de 300 de milioane Euro este pentru structura primelor 9 stații cu termen de finalizare august 2026. La etapa actuală, ținând cont de ritmul cu care s-au realizat marile proiecte de infrastructură clujene, sau mai bine-zis nu s-au realizat, pare un an desprins de realitate. 

Citește și: Activist civic, despre Metroul Clujului: Treaba e moartă frate! Nu poți face 9 stații în doi ani

Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a fost desemnată câștigătoarea licitației deschise având ca obiect „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj. Valoarea estimată totală pentru realizarea acestui obiectiv este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA, din care:

– valoarea estimată a lucrărilor de execuție: 8.666.341.418,31 lei fără TVA;

– valoarea estimată a serviciilor de proiectare (inclusiv alte servicii): Monitorizare, Studii de teren (inclusiv cercetare arheologică preventivă), Expertizare tehnică, Documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor, Verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, Proiect tehnic și detalii de execuție, Asistență tehnică: 398.114.648,69 lei fără TVA; Durata totală a contractului este de 96 de luni.” -Primăria Cluj Napoca.

Comentarii Facebook