Joi 30 Martie

Metroul Clujul e în impas, după contestarea licitației! Ce spune Primăria Cluj-Napoca


Licitația pentru Metroul Clujului a fost contestată de o asociere, care a pierdut competiția și acum vrea ca aceasta să fie refăcută. Dacă va câștiga, acest lucru va însemna alte luni de zile pierdute. 

Primăria Cluj-Napoca spune că nu s-a știut că asocierea de firme care a contestat proiectul a oferit cu 200 de milioane de euro mai puțin decât cea care a câștigat.

În 10 martie, a fost contestată Comunicarea privind rezultatul procedurii de către Asocierea S.C. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. - S.C. TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S.

Termenul de judecare al CNSC este, conform prevederilor art. 24, alin. (1) din Legea nr. 101/2016 de 20 de zile de la data primirii dosarului achiziției. Acest termen poate fi prelungit cu 10 zile.

Comisia de evaluare nu cunoaște valoarea ofertei Asocierii S.C. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. - S.C. TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. deoarece, conform SEAP, după acordarea calificativului de neconformitate din punct de vedere tehnic, acest ofertant nu a mai intrat în etapa de evaluare financiară, astfel că oferta financiară nu a putut fi vizualizată. Singura ofertă financiară vizualizată și evaluată de către comisia de evaluare a fost cea care a îndeplinit condițiile de eligibilitate DUAE și tehnice, respectiv cea a Asocierii Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A .

Evaluarea ofertelor s-a efectuat de către comisia de evaluare și de către 18 experți cooptați din România și din străinătate cu experiență în astfel de proiecte complexe. Totodată, menționăm că fiecare etapă de evaluare a fost avizată de către observatorii desemnați de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Criteriul de evaluare stabilit pentru atribuirea contractului este “cel mai bun raport calitate preț”. S-a punctat componenta tehnică 45%, iar componenta financiara 55%.

În 28 februarie 2023, Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. - Arcada Company S.A a fost desemnată câștigătoarea licitației deschise având ca obiect ”Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”, spune Primăria Cluj-Napoca.

Asocierea Dogus Insaat ve Ticaret A.S. – Tekfen Insaat ve Tesisat A.S a depus o plângere la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor, în care au subliniat faptul că deși oferta lor era cu 200 de milioane de euro mai mică, față de cea depusă de Gulermak (liderul Asocierii care a câștigat licitația), au fost descalificați tehnic pe niște detalii pe care le consideră nesemnificative: o serie de documente care nu erau traduse din engleză și niște CV-uri lipsă. Citiți AICI mai multe detalii.

Comentarii Facebook