Miercuri 24 Aprilie

Mesajul DECENT al unui clujean sătul de traficul infernal din Cluj

 

Un clujean frustrat deja de problemele din trafic a redactat o scrisoare deshisă pe care a adresat-o Primăriei. 

 

Rândurile clujenului conțin câteva idei de bun simț, care ar decongestiona traficul. În primul rând, trasportul în comun ar trebui îmbunătățit și atunci mulți oameni ar renunța la mașini.

 

Adi Manigutiu a trimis scrisoarea și Primăriei, dar a ”primit un raspuns cu multe cuvinte care nu spun nimic”.

 

Majoritatea sesizarilor recente sint legate de trafic, cred ca este un subiect foarte important in contextul "Cluj - Capitala Internationala a Tineretului in 2015" si candidatura la "Capitala Europeana a Culturii in 2021".

 

Situatia: foarte mult timp petrecut in trafic, mai ales in ore de virf, dar si in general in timpul zilei.

Factori care au dus la aceasta situatie:

- aceeasi infrastructura, din ce in ce mai multe masini;

- masini parcate pe primele benzi (ex Titulescu, vezi sesizare 82121 pe acest site)

- nesimtiti care se opresc unde vor, incurcind traficul si asa congestionat

- taximetristi care folosesc scuza "eu trebuie sa ma opresc unde zice clientul", de parca acel client e mai presus de lege

- lipsa unui sistem de transport public decent (masini moderne si curate, neinghesuite, care sa ajunga la timp indiferent de vreme si de trafic)

- intrarea masinilor mari pe artere gen Brancusi, Frunzisului, Titulescu

- lipsa benzilor dedicate bicicletelor

- etc

 

Sugestii:

- politie locala sau rutiera prezenta in toate zonele cu trafic intens (centru, calea turzii, observator, frunzisului, izlazului, vaida voievod, marasti, floresti - cam peste tot :) ) pentru a FLUIDIZA si nu incurca traficul;

- crearea de parcari care sa acomodeze intreaga nevoie si care sa fie construite in mod destept (nu ca cea din manastur / mcdonalds, unde ca sa cobori de la et 4 pina la parter iti ia in ore de virf 45 min!)

- apoi (dar in aceasta ordine), amenzi pentru cine parcheaza pe banda 1 si are o parcare in apropiere, la max 1 km

- crearea de benzi de biciclete

- asigurarea de banda dedicata autobuzelor, care sa fie folosita doar de acestea

- crearea unei zone centrale cu taxa de congestie pe modelul Londrei - fie ocolesti, fie platesti sa treci prin centru

 

Sigur mai sint si alte variante (sigur mai bune) - trebuie sa avem in vedere ca acest oras care multora ne este tare drag risca sa devina un oras urit si hulit datorita traficului. Sintem cu totii obisnuiti sa mergem cu masina din fata blocului pina la intrarea in intreprindere / mall / etc, dar putina educatie si miscare nu strica. Si trebuie sa inceapa, ca peste tot, cu forta si cu alternative decente. Sint convins ca locuitorii Florestiului ar prefera sa faca 30 min cu un bus modern pina la Emerson si sa se bazeze pe un program fix, in loc sa se enerveze in trafic. Eu as lasa masina acasa cu draga inima daca as avea la dispozitie autobuze care sa circule des, sa vina si sa ajunga la timp si sa nu fie pline. Sau as folosi bicicleta, daca nu mi-as risca viata pe banda 1 sau pe trotuare, printre alte masini parcate aiurea.

 

si inca o sugestie - daca vedeti ca la Cluj se fac cele mai multe sesizari pe acest site, profitati de acest lucru si ajustati echipa care se ocupa de raspunsuri incit sa actionati asa cum doresc cetatenii Clujului (care, cred, v-au si votat)”, scrie Adi Manigutiu pe site -ul domnuleprimar.ro.

Comentarii Facebook