Meleșcanu iese la atac: Niciun partid nu a vrut să rezolve problema votului din străinătate


Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a lansat, miercuri seara, o sere de acuzații grave la adresa clasei politice din România.

Meleșcanu a declarat că niciun partid politic nu a dorit rezolvarea problemei votului în străinătate.


"Principala concluzie pe care eu am tras-o din mandatul meu - am avut cel mai lung şi cel mai scurt mandat de ministru de Externe din istoria noastră. Vreau să spun că principala concluzie pe care am tras-o este un pic pesimistă, dar are şi o parte de optimism. Este pesimistă pentru că îmi este clar că niciun partid politic în România nu a dorit să rezolve problema votului în afara frontierelor ţării. Din diverse motive. Fie din necunoaştere, din iresponsabilitate sau poate chiar de frică. Toată lumea a încercat să o pună undeva cât mai dedesubt. Acum, când lucrurile au ajuns pe masă, trebuie cineva să se ocupe, dar nu am încredere decât într-un proiect, şi m-am angajat să fac acest lucru, un proiect de lege privind votul din străinătate pe care să-l facem cu societatea civilă şi cu liderii importanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate. Numai în acest fel vom avea garanţia că, într-adevăr, se va ţine seama de interesele şi de situaţia reală pe care o au românii în străinătate, pentru a-şi putea exercita cu adevărat dreptul de vot. După care, sigur, o vom pune la dispoziţia Guvernului, în Parlament, oriunde. (...) Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să facem un sistem prin care ai o cunoaştere reală a numărului celor care doresc să voteze. Altfel, orice organizare este aleatorie. Este bazată doar pe presupuneri, discuţii personale...", a spus Teodor Meleşcanu, la Realitatea TV.

Întrbat dacă, în cazul în care ar fi fost în locul lui Victor Ponta, și-ar fi dat demisia după eșecul de la alegeri, fostul ministru a răspuns: "Eu zic că scorul lui Ponta nu a fost rău. 10 puncte în plus în turul 1. E un scor foarte mare. În turul 2 a pierdut. A luat doar 4 procente în plus. Problema răspunderii pentru campanie este a strategilor şi a experţilor care s-au ocupat de repriza a doua. Nu au repoziţionat echipa în repriza a doua aşa cum trebuia şi nici pe căpitanul de echipă, pe Victor Ponta. Asta este părerea mea. (...) Campania cu diaspora după turul 1 a creat emoţie şi a determinat foarte mulţi oameni, pentru că votul s-a schimbat nu pe voturile de partide... A fost un vot destul de mare din partea nehotărâţilor sau cei care nu merg de obicei la vot tocmai din motive emoţionale."

Comentarii Facebook