Matei Corvin agita spiritele nationaliste din Cluj! PSD Cluj sustine ca noua Statuie altereaza adevarul istoric- VIDEO


Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, a declarat ca prin restaurare Statuia lui Matei Corvin "denatureaza" adevarul istoric si solicita reamplasarea placutei lui Nicolae Iorga.

"A fost o placa montata pe statuie si nu mai apare placa si pana la urma se denatureaza adevarul istoric. Cred ca ar trebui niste mentiuni din partea executivului. Stiti foarte bine ca Matei Corvin a fost invins de Stefan cel Mare la Baia si acolo exista acel steag cu cap de bour care este la picioarele lui Matei Corvin, ceea ce nu respecta adevarul istoric. Cred ca asa cum Iorga a sesizat acest lucru acum multi ani de zile si s-a facut pana la urma ceva cred ca si acum ar trebui sa fim de acord cu acest adevar istoric si sa luam hotarari in consecinta.

Placa respectiva trebuia sa ramana acolo pe statuie sau ca sa nu alterezi monumentul in ansamblu sau sa gasim o alta solutie prin care ar trebui sa nu alteram adevarul istoric
", a declarat Remus Lapusan, consilier local si presedintele PSD Cluj.

Pana la lucrarile de refacere a statuii lui Matei Corvin, pe soclu exista o placuta instalata de Gheroghe Funar pe care a fost trecut un citat de Nicolae Iorga: "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita".

Placuta a fost indepartata in timpul lucrarilor de restaurare si nu a mai fost montata. Reprezentantii Primariei Cluj Napoca sustin ca a fost respectat proiectul initial al statuii pe care nu aparea aceasta inscriptie.

Comentarii Facebook