Măsuri drastice pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Noul proiect al MAI te poate lăsa fără acte de identitate


Un proiect de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne poate afecta viața a milioane de chiriași. Cetățenii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără actul de identitate. Același proiect interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Ce trebuie să faci dacă oferi un apartament în chirie sau ești chiriaș

Actul normativ îi are în prim plan pe cetățenii care închiriază un apartament sau sunt gazde, având în vedere noile norme. Actul normativ spune ca în declarația scrisă a găzduitorului, indiferent dacă este persoană fizică sau juridică, să fie notate următoarele:consimțământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc la adresa respectivă și să arate clar că solicitantul locuiește la adresa declarată.

Cerințele nu se opresc doar aici, căci declarația pe propria răspundere a solicitantului trebuie să fie însoțită și de nota de verificare a polițistului de ordine publică. Prin acest document se certifică existența unui imobil pentru locuit și dacă solicitantul locuiește la adresa respectivă.

Actul de identitate poate fi anulat

Ministerul Afacerilor Interne subliniază că în cazul în care mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, atunci lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor au dreptul să anuleze actul de identitate.

Pentru a determina dacă o persoană mai locuiește sau nu la adresa la care este înregistrată cu domiciliul, lucrătorii de poliție vor face verificări. În cazul în care actul de identitate este anulat, persoanele în cauză vor trebui să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea obținerii unui nou act de identitate.

Ce se întâmplă dacă la o adresă sunt înregistrate mai mult de 10 persoane

Actul normativ propus de MAI dorește să elimine situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o anumită adresă. Așadar, noile norme doresc să limiteze stabilirea domiciliului în situația în care în Registrul Național de Evidență a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată, cifra stabilită corespunzând unei realități sociale.

Comentarii Facebook