Marga: Filialele ICR folosesc banii autorităţilor locale, nu ai Institutului


Preşedintele  Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat că filialele din România nu irosesc bugetul Insititutului.

Andrei Marga a declarat că infrastructura filialelor ICR este asigurată de autorităţile locale, dar pot acumula şi resurse extrabugetare.

"Fiecărei filiale din provinciile istorice i se alocă două posturi din efectivul de posturi deja existent al Institutului Cultural Român. Nu s-au creat noi posturi. Fiecare filială poate să-şi angajeze personal pe baza resurselor extrabugetare pe care le obține", a ţinut să precizeze Marga, făcând referire la întrebările ridicate în ultima perioadă cu privire la fililalele ICR, potrivit realitatea.net.

Președintele ICR a mai spus că nu se va dubla, prin aceste filiale, reţeaua inspectoratelor pentru cultură din judeţe.

"Filialele ICR – ca și întregul Institut Cultural Român – au ca misiune, stabilită de lege, să facă cunoscută cultura română și să-i asigure vizibilitate și prestigiu. Ele se ocupă de etalarea valorilor românești în spațiul internațional și nu se suprapun cu competențele inspectoratelor județene pentru cultură", a mai spus Marga.

Marga a mai adăugat, cu privire la resursele financiare puse la dispoziţia filialelor ICR, că Institutul operează pe bază de programe anunţate public, iar accesul la resurse se face prin competiţie. "Filialele pot acumula resurse extrabugetare, ca pretutindeni în lumea civilizată, iar resursele pe care le obțin rămân la dispoziția filialei respective".

"Scopul ICR este să aducă personalități culturale profilate și prestigioase în poziția de directori de filiale și de directori ai institutelor culturale române din străinătate. Până în acest moment au fost desemnați directori de filiale însărcinați cu organizarea. Ei sunt remunerați în sistemul prestărilor de servicii. Cooperăm cu autoritățile locale în desemnarea directorilor de filiale. Vor fi organizate concursuri, potrivit prevederilor legale, pentru a ocupa durabil funcțiile de directori de filiale", a completat Marga.

Comentarii Facebook