Marga a explicat ce a vrut să spună când a dat exemplul CALORIFERULUI

 

Andrei Marga a explicat ce a vrut să spună când a dat exemplul ”caloriferului”.

 

Dar nu numai că am vrut să spun, ci chiar am spus-o. Am spus că trebuie să lărgim conceptul de cultură şi asta nu dintr-o iniţiativă privată a mea, ci este o înţelegere a culturii modificată faţă de practica de aici. Să ne uităm în dicţionarele de antropologie, de filosofie a culturii. Cultura înseamnă, desigur, literatură, arte plastice, muzică, dar înseamnă şi ştiinţe, şi filosofie, şi teologie, dar înseamnă şi inovaţii tehnice. Şi am atras atenţia că noi, ca români, am avut o perioadă în care ne prezentam în afară mai mult cu folclorul. Ceea ce e foarte bine, pentru că un folclor românesc autentic bine reprezentat e un succes. E foarte bine, de asemenea, că prezentăm filmul, că prezentăm şi alte lucruri, dar problema era să prezentăm şi alte performanţe al culturii române.

 

Şi am dat exemplul descoperirilor ştiinţifice şi al inovaţiilor tehnice. Am dat ca exemplu biospeologia. E bine să etalăm faptul că biospeologia a fost o disciplină care a fost creată pe aceste meleaguri. Emil Racoviţă a venit din Franţa şi a fondat biospeologia - se pot vedea revistele. Am dat exemplul primului calcul al zborurilor cosmice, care este făcut de un om născut pe aceste meleaguri - Hermann Oberth. Am dat al treilea exemplu - inovaţia Heizkörper, în limba germană, care se poate traduce "radiator", "calorifer". Aceasta este o inovaţie tehnică datorată unui inginer din Mediaş şi care a fost validată la Viena, care, pe atunci, era un fel de centru. Am mai dat ca exemplu sociologia grupurilor mici. Puţină lume ştie că omul care a iniţiat această direcţie sociologică mondială provine de pe aceste meleaguri. Am vrut să spun că trebuie etalate şi astfel de realizări, pentru că lumea de azi, este, totuşi, o lume ştiinţifico-tehnică”, a spus Andrei Marga.

 

Declarația lui Marga ”caloriferul este o invenție transilvană” a stârnit isterie pe Internet, fiind creată chiar și o pagină pe Facebook.  

 

Andrei Marga a declarat că va promova această invenție prin Institutul Cultural Român.

 

Marga luat la mișto pe Facebook după vorbele: CALORIFERUL e invenție românească. Îl promovăm prin Institutul Cultural

Comentarii Facebook