MAI face angajări fără concurs. Ce posturi sunt disponibile și care sunt condițiile ca să lucrezi la stat


Ministerul Afacerilor Interne poate angaja personal fără concurs. Guvernul României a hotărât ca MAI să poată face angajări fără concurs, pe perioadă determinată, pentru a acoperi posturile vacante și pentru a-și putea desfășura activitatea, în actualul context al războiului din Ucraina.

Așa cum s-a stabilit la începutul lunii, prin OUG 20/2022, din această lună și „până la încetarea situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, dar nu mai mult de 3 ani, Ministerul Afacerilor Interne poate angaja personal fără concurs”.

Totuși, nu se vor face angajări în toate structurile MAI, ci, în funcție de nevoi, doar acolo unde se desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică. Angajarea se va face „pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 90 de zile de la data încetării situației respective”.

Anunțurile de angajare vor trebui publicate pe paginile de internet ale unităților din cadrul MAI care angajează sau, dacă acestea nu există ori nu sunt operaționale, în presa scrisă.

Procedura pentru ocuparea unui post vacant în unitățile MAI

  • trimiterea, prin e-mail, a unui dosar electronic al cărui conținut este stabilit de legislația specifică incidentă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante
  • susținerea procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective

Ulterior, o comisie formată dintr-un număr impar de membri verifică îndeplinirea cerințelor de ocupare stabilite în fișele posturilor, precum și a condițiilor legale și criteriilor specifice prevăzute de statutele profesionale, realizează un interviu sau/și aplică un test scris și semnează procesul-verbal care conține concluziile procedurii parcurse, respectiv persoanele stabilite pentru angajare.

Deciziile șefilor unităților din MAI cu privire la încadrare „se fundamentează pe concluziile prezentate de către comisie, indiferent de numărul persoanelor înscrise pentru același post și de rezultatele obținute după parcurgerea verificărilor”, mai scrie în ordin.

Comentarii Facebook