Mai este ”nepotism” în Primăria Cluj-Napoca? Un cetățean a relatat experiența avută la un concurs unde era ”bătaie” pe post


”Nepotismul” și ”pilele” din instituțiile din România este arhicunoscută de toată lumea. Se spune, mai în glumă mai în serios, la foarte multe instituții publice că dacă strigi în față ”Nepoate!”, se deschid multe geamuri.

Ei bine, pe o rețea de socializare s-a ridicat în discuție subiectul ”nepotismului” din Primăria Cluj-Napoca și dacă acest fenomen există și în corporații. În ultimul caz nu prea contează cum se fac angajările, fiind firme private, dar în cadrul Primăriei și a altor instituții, salariile vin din ”buzunarul” tuturor. 

Majoritatea celor care au văzut postarea au spus că încă sistemul de ”pile și relații” funcționează foarte bine, dar cineva a dat și un exemplu personal. 

În 2013 am dat un examen de angajare la Primărie. Cred ca eram atunci vreo 25-30 de candidați pentru un singur post. A venit o duduie cu ochelari la începutul examenului, ne-a arătat doua plicuri sigilate unde erau două subiecte diferite și a chemat pe oricine vrea să vină și să aleagă un plic din cele două. După câteva zeci de secunde de ezitați s-a dus unul mai hotărât și a ales la întâmplare un plic. A desfăcut duduia plicul, a fluturat foaia prin fața noastră și a zis că a la e subiectul, iar apoi l-a trimis pe un sfrijit de acolo să facă xeroxuri în alta încăpere. Din start mi-a mirosit a putred, ambele subiecte trebuiau xeroxate în exemplare egale înainte de examen și păstrate în aceeași încăpere, nu să-l trimiți pe nu știu unde și să nu vedem dacă îl înlocuiesc clandestin. După examen, în timp ce ieșeam din primărie, mi-a mai picat fisa și pe altceva: Ce naiba era în al 2-lea plic? Nu l-a desfăcut să vedem dacă nu cumva era același subiect. Asta dacă mai conta. Am ieșit atunci pe locul 3 cu 72 puncte, primele două note fiind ambele cu 100 puncte. Adică să scoți punctaj maxim trebuia să știi cuvânt cu cuvânt vreo 10 legi plus Constituția. M-am calificat pentru interviul final, dar nu m-am prezentat după ce am auzit ca persoanele care au luat punctaj maxim aveau titulaturi care începeau cu ”nepoata șefului de la…” și respectiv ”sora deputatului…”. Un pârlit ca mine, fără spate, n-ar avea ce să caute acolo. Evident ca au fost angajate ambele candidate, deși era un singur post scos la concurs.

De atunci n-am mai încercat niciodată să mă angajez la primărie sau la vreo institutie publica. Și nici nu voi mai încerca vreodată”, a relatat clujeanul.

Dacă aveți informații despre abuzuri din instituțiile clujene ne puteți scrie pe Whatsapp (0722804093)

Comentarii Facebook