Maghiarii clujeni acuză Primăria că a șters în photoshop numele maghiare din pozele istorice - FOTO

 

Grupul de inițiativă Musai-Muszáj, cunoscut pentru vehementa luptă pentru montarea plăcuțelor maghiare la Cluj, protestează împotriva poster-ului discriminatoriu și falsificator al istoriei, amplasat de Primăria Cluj-Napoca.

 

În acest an Primăria Cluj-Napoca a amplasat pe latura vestică a pieții Unirii un poster gigant înfățișând reproducerea unei fotografii datate de la începutul secolului XX, reprezentând Palatele Status din municipiu.

 

Regretabil, posterul falsifică istoria. Față de fotografia originală, de pe posterul Primăriei au fost înlăturate toate inscripțiile maghiare (numai acestea) negând astfel identitate istorică multiculturală a orașului.

 

Practica Primăriei clujene este deopotrivă jignitoare pentru comunitățile române și maghiare: instituția consideră indezirabilă limba, cultura și prezența istorică a comunității maghiare și presupune intoleranță din partea comunității române.

 

Este obligația morală și legală a organizatorilor evenimentului să se asigure ca toate comunitățile orașului să perceapă Zilele Clujului ca fiind ale lor. În ciuda apelurilor din trecut făcute de Musai-Muszáj, comunicarea privind Zilelor Clujului (afișe, caiet de program, pliante, pagină web, brand, inscripții) este în continuare monolingvă. Este profund regretabil că, prin practica falisficării istoriei, Primăria Cluj-Napoca pășește pe o treaptă "superioară" a maghiarofobiei, tocmai în centenarul Marii Uniri.

 

Solicităm Primăriei Cluj-Napoca să înlăture posterul discriminatoriu și falsificator al istoriei din Piața Unirii până vineri 18 mai, ora 15. În caz contrar grupul Musai-Muszáj va denunța Primăria Cluj-Napoca la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării”, spun cei de la Musai-Musaj.

 

Comentarii Facebook