Duminica 28 Aprilie

Lider USR despre metroul de la Cluj: I-am spus ”Dl Emil Boc, să știți că vă jucați cariera politică”


Cristian Ghinea, vicepreședinte USR, fost ministrul al Fondurilor Europene, cel care a făcut PNRR cu echipa lui, a spus că proiectul metroului de la Cluj are mari probleme. 

Întrebat care este pericolul pentru metroul din Cluj Napoca, Cristian Ghinea a răspuns: ”riscul e de calendar. Am negociat împreună la Bruxelles pentru metrou, în contextul în care Comisia Europeană era sceptică cu privire la capacitatea administrativă de a realiza un proiect de o asemenea anvergură în doar 5 ani.

I-am spus ”dl Emil Boc să știți că vă jucați cariera politică” au întârziat deja cu OUG și HG -ul de actualizare a prețurilor. Emil Boc și-a dat cuvântul că va respecta calendarul, dar contractul de supervizare a lucrărilor (dirigenția de șantier) a fost recent anulat pentru a treia oară și pe 6 octombrie a fost lansată a patra licitație. Acesta este un semnal prost, cineva nu și-a făcut treaba”, a declarat Cristian Ghinea.

unnamed (6).jpg

Termenul de finalizare a lucrărilor din PNRR pentru cele 9 stații finanțate din PNRR (finanțarea include tunelul și construcția stațiilor) este iunie 2026. Pentru întreg proiectul, data la care ar urma să funcționeze efectiv metroul, este 2031.

Deputatul USR Viorel Băltărețu a atras atenția și asupra faptului că lucrările la metrou vor îngreuna și mai mult traficul în Cluj Napoca: ”Am cerut Primăriei un plan, nu l-am primit”.

Cristian Ghinea a dezvăluit și că Emil Boc a fost parte la decizia de a muta Centura metropolitană în Programul Operațional Transporturi: ”E un mister de ce avem această discuție. Ar trebui să fie recunoscători că am pus centura în POT. Sunt bani europeni pentru centura metropolitană până în 2029? Da. Nu puteai sa pui în PNRR capetele de autostradă, decizia a fost sa punem autostrăzile. Ne certăm că nu e în altă parte, iar problema este ca nu se fac pași înainte. E un conflict pe care nu noi l-am început. Dl Boc a fost parte din decizie, a spus: excelență, e o decizie bună”.

PNRR suferă la nivelul întregii țări, a mai declarat Cristian Ghinea. ”Am lansat un nou raport Monitor PNRR, al echipei care l-a făcut, din 9 jaloane pentru acest an, doar 2 sunt realizate. Ei se laudă pe cererea 2 de anul trecut, dar cererile 3, legată de pensiile speciale și 4 nu au fost transmise.

Zero șanse ca anul acesta să mai primim bani din PNRR. România este și printre ultimele 3 state care au depus cereri de revizuire, chiar dacă Ciolacu, Budăi, Boloș și Câciu vorbesc de doi ani de zile despre modificare. Le-a luat mai mult sa faca cererea de revizuire, decât mi-a luat mie să fac PNRR˝ a declarat Cristian Ghinea. Fostul ministru a avertizat că PNRR riscă să se transforme într-o bombă bugetară dacă Guvernul PSDPNL nu transmite cererile de plată aferente anului 2023. ˝Sunt 7 miliarde care stau la BNR. Din cele 7 miliarde Guvernul a tras doar 1 miliard, dar a semnat contracte de 14 miliarde. Dacă nu se mișcă, 7 miliarde vor trebui plătiți din buget”, a mai afirmat Cristian Ghinea.


Comentarii Facebook