Laszlo Tokes: Maghiarii și românii din Areal să își rezolve singuri problemele


Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a transmis premierului Victor Ponta, drept răspuns la declarațiile făcute de premier marți, că ardelenii s-au "săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie".

Europarlamentarul Laszlo Tokes precizează, într-un comunicat de presă, ca reacţie la declaraţiile de marţi ale premierului, care spunea, referindu-se la cererea de "protectorat pentru Transilvania", că regretă că "n-avem un preşedinte al României care să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când sunt atacate integritatea teritorială şi independenţa statului român", că "Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional", scrie Mediafax.

"Drept răspuns, doresc să îi pun în vedere premierului plagiator următoarele: rămânând la exemplul Tirolului de Sud, vreau să atrag atenţia că atunci când Austria s-a înţeles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva să ameninţe integritatea teritorială a României sau graniţele ei. Iar în ceea ce priveşte ideea independenţei, domnul Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional. Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai puţin - că, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluţii. După ce au dus ţara în faliment, acum încearcă să dreagă busuiocul cu credite externe şi minciuni politice", a precizat Tokes.

Tokes susține că maghiarii şi românii din Ardeal trebuie să fie lăsaţi să-şi rezolve problemele singuri.

"În calitate de cetăţean european şi maghiar din Ardeal, cer să fim lăsaţi să ne rezolvăm problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar românilor şi maghiarilor din Ardeal, ci întregii ţări. Dacă cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori îşi vede doar propriile interese şi propria putere. Nota de plată pentru aceste comportamente, însă, ne revine tot nouă, cetăţenilor contribuabili ai României", a mai precizat Tokes.

Laszlo Tokes i-a cerul premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere ”protectorat” Transilvaniei, în 27 iulie, la Universitatea de Vară Balvanyos de la Băile Tuşnad.

Comentarii Facebook