Klaus Iohannis, atac dus la adresa Guvernului: Pachetul de măsuri fiscale se va transforma în bulversare fiscală



Președintele Klaus Iohannis a lansat, joi, un atac dur la adresa Guvernului, privind măsurile fiscale anunțate de coaliție, spunând că aceasta se comportă ca omul care câştigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult de la bănci.

"Acum câteva luni, când am investit acest guvern, am avut o solicitare simplă şi clară. I-am rugat să termine cu ţopăiala fiscal-bugetară. Nu s-a întâmplat chiar aşa. (...) România traversează o perioadă de creştere economică. În sine e o veste bună, creşterea economică record în UE. Această creştere are vulnerabilităţi care trebuie cunoscute. Creşterea se bazează pe consum şi astfel de creştere nu este văzută ca o creştere sustenabilă. Lipseşte o parte esenţială pentru a avea o creştere sănătoasă. Lipseşte partea de investiţii. Lipsa lor este un semnal îngrijorător şi nu doar de lipsa investiţiilor în economia privată, investiţiile au scăzut semnificativ, cu 20%, vorbesc de semestrul I. Au scăzut investiţiile publice, care au un rol important în echilibrarea României, minus peste 20%. Nici anul trecut nu au fost chiar grozave", a declarat Klaus Iohannis, scrie Mediafax.

Preşedintele Iohannis a mai spus, în legătură cu veniturile fiscale, că suntem într-o situaţie "ciudată".

"Fac declaraţiile de azi fiindcă acest pachet nu este clamata revoluţie fiscală şi cred că se va transforma într-o bulversare fiscală", mai spune Ioannis.

"Economia creşte şi veniturile fiscale scad, în loc să avem mai mulţi bani la buget, culmea, avem mai puţini bani la buget. În acest an colectarea a ajuns la un minim istoric de 25 ceva la sută din PIB, faţă de cât ne-am propus, 35%. Avem un adevărat paradox, avem o creştere record a PIB-ului şi tot o creştere record a datoriei. Guvernul se comportă ca un om care câştigă tot mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci şi lasă datoria în baza copiilor şi a nepoţilor. Este un comportament contraproductiv care nu trebuie să ne încurajeze să continuă", a mai spus șeful statului.

Comentarii Facebook